• Sedan ett år tillbaka driver Frida Eugeniadotter Larsson rekokaféet Eugeniadotters kafé och bistro, där hon vill att det normbrytande ska bli det vanliga. Foto: Tina Andersson
  • Den lilla stadsodlingen på kaféets prunkande innergård är Frida särskilt stolt över. "Odlingarna sammanför människor.", säger hon. Foto:Tina Andersson

Frida vill bidra till en reko värld

"Att ta ansvar är det mest attraktiva som finns"

Hon älskar språkvrängeri, har jobbat med ungdomar och genusfrågor och ser sig själv som en folkbildare. Att Frida Eugeniadotter Larsson har ett brinnande engagemang för att göra världen till en bättre plats att existera i råder det ingen tvekan om. Sedan ett år tillbaka driver hon rekokaféet Eugeniadotters kafé och bistro, där hon vill att det normbrytande ska bli det vanliga. – Jag försöker så långt som det är möjligt. Det här är mitt bidrag till ett bredare Norrköping, säger hon.

Vi ses på det lilla kaféet som ligger en bit innan Kungsgatan korsar Södra allén i centrala Norrköping. Här är allt som serveras växtbaserat och tillsammans med den återbrukade inredningen hänger också konst av Leizy Eugenia Larsson, Fridas mamma. Eugeniadotters kafé & bistro, eller Glokala haket som det också kallas, är helt och hållet Fridas skapelse, men utan massor av hjälp från nära vänner hade det varit omöjligt att genomföra. Att bli företagare var aldrig något självklart.

– Jag hamnade i Stockholm på grund av ett jobb, men fick nog av allt spring och att hela tiden bli matad med ett aldrig sinande utbud. Jag var tvungen att pausa och ta mig en funderare, säger hon.

Växte upp på ö

Vi backar bandet till uppväxten som ägde rum på en ö i Gryts skärgård tillsammans med en äldre syster, en pappa som var fiskare och en mamma, som Frida själv beskriver som levnadskonstnär.

– Det var faktiskt lite som att växa upp på Saltkråkan, säger Frida och förmedlar en tydlig bild sin barndoms tillvaro.

Så småningom flyttade hon till Norrköping men snart förde språkintresset henne till studier i den engelska universitetsstaden Cambridge, och med ett klappande hjärta för folkbildning utbildade hon sig senare även till folkhögskollärare. Vägen tillbaka till hemstaden har gått via olika arbetsplatser ute i världen och i Sverige, där engagemang alltid har varit en central punkt, vare sig det handlat om ungdomar, genus eller politik. Efter den där funderaren i Stockholm för tre år sedan tog hon beslutet att återvända till hemstad, men det blev inte riktigt som hon hade tänkt.

– Jag fick inte det jobbet jag hade sökt och visste inte vad jag skulle göra så jag började gå på Skatteverkets starta eget-kurser och satte mig in i alla detaljer kring att driva företag. Jag började kolla på lokaler och gick förbi den här och tänkte: Den ska jag ha!

Bra på att övertala

Men hyresvärden ville nog bli mer övertygad om mina planer innan jag fick den.

– Jag hävdade med säkerhet att verksamheten skulle gynna hela kvarteret.

Men månaderna gick och under tiden provlagade hon olika recept och hoppade på en kockutbildning där hon lyckades förhandla bort bland annat styckning- och charkeuterikurserna.

– Att kunna stycka en kossa var ju helt onödigt för mig, säger Frida som ville öppna ett kafé utan animaliska livsmedel.

Hon vill väcka tankar om det invanda och utmana några av våra mest rotade samhällsnormer. Vill man som gäst på Fridas kafé ha mjölk i kaffet, är det havremjölk som är det vanliga. Solidaritet och ansvar är tydliga ledord.

– Jag identifierar mig generellt inte med entreprenörskap och näringsliv, men nu är jag en del av det och vill även här tänka på konsekvenserna av mitt handlande. Vad skulle jag göra om jag hittade en oljeåder under en av pallkragarna här bakom? Ringa Shell eller låta den förbli en hemlighet? Jag vill ta ansvar för de val jag gör och försöker utbilda mig om konsekvenserna av mina handlingar. Men vi är varelser med kort minne.

Under tiden som vår intervju utvecklas blir det alltmer uppenbart att Frida Eugeniadotter Larsson är en riktig dooer som besitter samma självständiga kraft som bara Astrid Lindgrens Pippi Långstrump har. Det normativa bjuder inte på utmaning nog så Frida trampar egensinnigt upp sina egna stigar.

Skapat en mötesplats

På den växtbaserade menyn trängs närproducerat och ekologiskt, raw food, alkoholfria drycker, fair trade-kaffe, bakverk, juicer, soppor och mackor. Men förutom de kulinariska läckerheterna har också en mötesplats för alla som vill vara del i ett hållbart sammanhang tagit form. På kaféets prunkande innergård står flera pallkragar där det odlas allt från kirskål och tomater till örter och sockerärtor. Den lilla stadsodlingen har väckt engagemang.

– Odlingarna har sammanfört de som bor här och det kommer folk hit med plantor. De får en kaffe som tack, det är fantastiskt, säger hon.

Även föreningslivet har hittat till kaféet.

– Jag har anammat begreppet folkbildning och här kan vi utbyta kunskaper och utbilda varandra, säger hon.

Med glimten i ögat sprider hon sin mission vidare.

– Under IFKs hemmamatcher är det många som är nyfikna på vad som finns här inne med vågar inte ta klivet in över tröskeln. Då brukar jag agera inkastare och förklara hur jag tänker. En och annan blir imponerad, säger hon och tillägger:

– Jag har garanterat den häftigaste blandningen av gäster i hela staden.

 

Personligt

Namn: Frida Eugeniadotter Larsson, mellannamnet efter sin bortgångna mamma

Bor: Norrköping

Skostorlek: 40

Bäst just nu: Rabarber och att jag snart åker på hälsoresa till Budapest med mina vänner

Sämst just nu: Getingar och annan ohyra

Bäst med Norrköping: Att man bevarar det gamla fast man förnyar