• Frida Södermark deltog i en klass med cirka 100 deltagare som hon vann. Loppet var på 46 kilometer och genomfördes i Erbil i Irak. Foto: Kajsa Nilsson

Frida sprang maraton i Irak

Nyligen kom ultralöparen Frida Södermark hem till Sverige från Erbil i Irak. Frida som kommer ifrån Norrköping deltog i ett maratonlopp där, som hon vann.

Tävlingen som hon deltog i kallas för Running for Peace och har arrangerats sedan 2011. Hon berättar att det var en speciell upplevelse att resa till Erbil i Irak där maratonloppet gick. Erbil ligger endast åtta mil ifrån den krigsdrabbade och IS-ockuperade staden Mosul. När det blev bestämt att den här resan skulle bli av, så visste de inte om det. Därför tycker hon att känslan i loppet blev väldigt sekundär.

– I just det här äventyret var det landet Irak som var det ovanliga. Sen var det självklart väldigt roligt att vinna också. Mitt stora mål framöver är att vinna VM på 100 kilometer den 27 november i Spanien. Så det här var en perfekt genomkörare för mig, säger Frida Södermark.

Ger positiv bild

Att över huvud taget delta i ett lopp som dels genomfördes för freden och för att människor i Irak ska komma mer i rörelse, vill hon verkligen framhålla.

När Frida sprang i mål så säger hon att det var ett oväntat stort pressuppbåd på plats.

– Jag har nog nästan aldrig varit med om dess like. Det ser jag som positivt och det visar verkligen att det kommer människor från andra länder och ser att det också händer positiva saker i de här regionerna där det oftast rapporteras om negativa saker, säger hon.

Var aldrig rädd

Trots att de befann sig inte långt ifrån Mosul så var hon aldrig rädd på något sätt. Inför loppet hade Frida och de andra svenska löparna haft kontakt med organisationen som var arrangör. Hon blev i alla fall övertygad om att det inte skulle vara någon fara av att åka till Erbil.

– Vi märkte aldrig av oroligheterna, men de flesta man mötte och pratade med berättade att de antingen kände någon eller hade släkt i Mosul och så vidare. På så sätt blev det ju ändå påtagligt, säger hon.

Just nu ser hon fram emot den 22 november. Då står Frida Södermark som arrangör av Trapploppet på Arbetets museum i Norrköping. Samtliga intäkter där ifrån går oavkortat till välgörande ändamål.