• Sara Dillström, snart börjar hennes livs äventyr. Foto: Max Elofsson,
  • För Sara och Christian är utrustningen A och O. Både cyklar och skor har införskaffats. Foto: Max Elofsson

Från Norrköping till Torrevieja på cykel

1991 fick Sara Dillström veta att hon har diabetes typ 1. Då var hon elva år. Så pass ung att hon i dag känner att hon inte minns hur tiden var innan hon hade diabetes. Nu ska Sara och hennes man Christian ut på deras livs äventyr för att stötta diabetesfonden. De ska nämligen cykla till Spanien.

Sara Dillström är egenföretagare och driver Zofias AB i Norrköping. Där jobbar hon och hennes man Christian inom bygg, måleri och städ. Båda två kommer ifrån Stockholm men bor tillsammans i Norrköping. De är gifta och har varit ett par sedan 2012 och tillsammans har de sex barn från tidigare förhållanden.

Som ett skämt

Allting började som en skämt med cykelresan. De hade pratat ett tag om att de borde ha varsin cykel till deras lägenhet i Torrevieja i Spanien, och Sara frågade:

– Ska vi inte ta och cykla ner?

– Ja det är klart att vi ska, svarade Christian.

Spikat! Den 16 september är datumet då de tar de första tramptagen ut i Europa. Men nu månaderna innan har de förberett sig genom att cykla vart de än ska. Sara tycker att träningen har gått över förväntan bra, trots att varken hon eller hennes man inte är mer än några simpla motionscyklare. Det blev en form av startskott för ett nytt intresse, för varken Sara eller Christian hade någon utrustning sedan innan. Det blev att köpa cyklar, hjälmar, skor och allt annat som behövs för att klara av utmaningen så lätt och smidigt som möjligt.

– Vi har cyklat överallt. Bland annat till vänner i Oxelösund och till Västervik för att åka färja över till Gotland och fortsätta där, säger Sara Dillström.

Stor utmaning

De beskriver sig som två riktigt tävlingsinriktade personer som ser cykelresan som en stor utmaning, och en möjlighet att samla in pengar till diabetesfonden.

För 26 år sedan fick Sara Dillström för första gången vetskap om sin diabetes endast elva år ung. I dag ser hon tillbaka på den tiden utan att egentligen minnas hur livet artade sig innan hon fick sjukdomen. Hon säger att hon tror att det var bättre att få sjukdomen i ung ålder, jämfört med nu som vuxen. Detta för att det har hjälpt henne att leva med det som en vana så gott som hela livet.

I dagsläget mår de båda väldigt bra och är nöjda med livet. Det som Sara känner sig mest nöjd och stolt med i livet är hur Christian har hjälpt henne att pusha och stötta för att bli en starkare person. Att visa kärlek och säga uppmuntrande saker i både med- och motgångar, är viktigare än vad man kan tro. Steget att gå från anställd till att starta eget företag var ett stort kliv som hon tror hade varit mycket svårare utan hans stöttning.

– Jag är så otroligt tacksam för vad min man har gjort och vad vi har lyckats göra tillsammans. Vi är ett gift par men är också varandras bästa vänner, säger hon.

De har länge hållit på med flera olika sporter, såsom fotboll, dans och inte minst gymträning. Båda är oerhört målinriktade och har nu bestämt sig till fullo att fullborda resan som de påbörjar i mitten av september. Ungefär 320 mil kommer de ha avverkat när de är klara och de hoppas kunna cykla mellan 10 och 18 mil varje dag. Då hinner de också med vissa planerade stopp hos vänner och bekanta på vägen.

Framöver tror Sara Dillström att de kommer att fortsätta att cykla liknande långa sträckor. Det kanske blir en världscyklingsrunda i flera etapper. Ett som är säkert är i alla fall att det här bara är början..

Sara Dillström

Ålder: 37

Bor i: Norrköping

Kommer ifrån: Stockholm

Intressen: Dans, gymträning och att cykla