• Ulrika Wissting, Rune Moberg och Carin Olsson är trion som tar hand om gästerna på nyöppnade Kockens. Foto: Tina Andersson
  • Både varma och kalla mackor serveras. Foto: Tina Andersson

Från klassisk korvmoj till restaurang med husman

Från snabba burgare till rejäl husman. Den klassisk korvmojen har växt till en restaurang med husman och Rune Moberg är tillbaka i staden där allting började.

Med stor sannolikhet har Rune Mobergs klassiska korvstånd mittemot Grand hotell förgyllt den nattliga promenaden hemåt för Norrköpings festfolk vid mitten av 1980-talet. Det var där det började och sedan dess har han drivit en rad olika gatukök och vägkrogar, bland annat det välkända Kockens i Söderköping.

– Egentligen är jag inte så bra på att starta verksamheter. Jag sover dåligt och oroar mig på nätterna, man vet ju aldrig hur det kommer att gå, säger han.

Satsar på husman

När han tillbaka i hemstaden och på Stockholmsvägen, där Café Karlsson sedan en dryg månad tillbaka, har bytt namn till Kockens. Pommes och hamburgare följer med och samsas på menyn tillsammans med frukostbuffé, mackor, a la carte och hemlagad husman.

– Här har vi en helt ny kundkrets än tidigare. Vid en vägkrog är de flesta gästerna på väg från A till B och vill ha sin mat snabbt. Här kan det få ta lite längre tid, säger Rune.

Han kommer att satsa på husmanskost, som är hemlagad från grunden.

– Med alla företag som finns här i närheten ser vi en stor marknad för just husman.

I ett värmeskåp kan färdiga portioner med dagens rätt hållas varma tills de hämtas ut av en hungrig lunchgäst, som vill ta maten med sig. Frukostbuffén från Café Karlssons tid lever kvar och lockar gäster.

– Det finns en tradition bland företagen att äta fredagsfrukost ute. Då är det riktigt högt tryck här och det är kul, säger Rune.

Utvecklar burgare

Tillsammans med Ulrika Wissting och Carin Olsson, kollega sedan 30 år, hanterar de allt mellan kök och kassa. Rutiner och rörelsemönster sitter inte riktigt ännu, förklarar Rune.

– Vi är fortfarande lite yra och hittar inte helt i köket ännu. Det är lite mer yta att röra sig på här, det är inte som i ett gatukök där man bara har stekbordet och kassan att vända sig emellan, skrattar han.

Men trots satsningen på husman släpper han inte snabbmaten. Hamburgare och pommes har sin givna plats, om än i en lite mer genomarbetad tappning med rent nötkött, hembakat bröd och egengjord dressing.

– Det är en riktig restaurangburgare som jag kommer att utveckla, bland annat med en tryffeldressing. Jag tror att det kommer att bli succé.