• Allt började med en kamera. Nu har Peter Holgersson ett eget aktiebolag som han jobbar med. Foto: Max Elofsson
  • Peter har bott i Norrköping ungefär halva sitt liv och älskar staden. Foto: Max Elofsson
  • Sport, evenemang, branschtidningar. Listan över kunder som han fotograferar är lång. Foto: Max Elofsson

Från hobbyfotograf till världsbäst

Peter Holgersson är matematikläraren som valde att göra sitt intresse till sitt yrke. När kamerorna tog över hans liv har det fasat ut matematiken mer och mer och i dag fotograferar han bilder till branschtidningar och sportevenemang, men även större reportage.

Allting började i november 2008 när Peter Holgersson och hans sambo Josefine köpte en kamera för att ha någonting att göra tillsammans. De införskaffade sig ett kamerahus och kompletterade med ett antal objektiv som de redan hade. Det blev en wow-upplevelse i och med att de fick en direkt-feedback, och då blev de fast i fotograferandet och började prova alla möjliga inställningar.

På våren året efter köpte de båda varsin mer proffsig kamera och började byta ut till bättre objektiv. Sedan blev det mer och mer och till slut hade en firma byggts upp. Samtidigt som detta intresse pågick så arbetade Peter som matematiklärare på Linköpings Universitet och tränade även orientering och medel- och långdistanslöpning på hög nivå. I takt med att de fick mer och mer jobb som fotografer nådde Peter till slut en punkt när han kände att det inte gick att fortsätta hålla på med allting, utan att han var tvungen att välja.

– Det funkade inte att hålla på med idrotten parallellt med fotografin och då tänkte jag att jag ska satsa på fotograferandet och ge det en chans, säger han.

Internationellt prisad

Han säger att det här tillfället när han blev tvungen att börja lägga allt fokus på fotograferandet, sköt han fram flera år och jobbade dubbelt för att tjäna ihop kapital för att överhuvudtaget kunna bygga upp sin firma. Då var fotograferandet en fritidssyssla som fick ett ordentligt uppsving 2014 när han prisades i internationella tävlingar.

Han vann andrapris i tävlingen Picture Of The Year, men det trumfades inte långt därefter av att han vann fototävling World Press Photo. Två av de största tävlingarna man kan vinna som yrkesfotograf. I och med de utmärkelserna ökade kundlistan ganska drastiskt och han gick ner i tjänst på universitetet. Dessutom gjorde han Josefine till anställd i firman.

Bilderna som Peter tävlade med när han vann första- och andrapris i tävlingarna är en serie bilder tagna på den tidigare friidrottsstjärnan Nadja Casadei som hade drabbats av cancer. Det blev ett bildreportage som heter Om jag fick välja.

– Det var ett väldigt starkt ämne. En cancersjuk landslagstjej i friidrott som dessutom hade slitit av hälsenan där innan. Jag hörde av mig till henne för att beklaga eftersom hon hade det så jobbigt just då. Då frågade hon om jag kunde ta några porträtt av henne i samband med att hon hade förlorat håret. Hon gillade bilderna och sedan blev det att jag pendlade upp till Stockholm ett par gånger för att fotografera henne i sin vardag, säger Peter Holgersson.

Det som var unikt med Om jag fick välja-reportaget var att i flera bilder använde han tilt shift-objektiv. Det innebär man kan lägga fokus i bilden på två punkter som inte behöver vara placerade på samma avstånd från kameran, vilket ger en speciell effekt i bilden. Att använda denna teknik i bilderna, när Peter tyckte det kändes befogat, kände han inte var gjort innan och därmed blev bildreportaget både unikt och väckte starka känslor.

– Det kändes så osannolikt att det skulle ske. Det är så många tävlande och så många som är bra. Och då när det blev pallplats i båda tävlingarna så kändes det som att det var något som är helt omöjligt att återupprepa, säger han.

Mycket idrott

Peter är född i Katrineholm men flyttade därifrån när han var fyra år. Halva sitt liv har han bott i Norrköping, en stad som han gillar väldigt mycket.

– Jag skulle nog känna mig lite ensam om jag bara hade fotograferandet. Jag gillar att kombinera det med matematiken. Att träffa studenter och prata matematik ger en social bit också. Det passar mig att ha både och, säger han.

I dag blir det inte mycket mer än att han ger sig ut i skog och mark några få gånger i veckan för att röra på sig. Att gå promenader med deras labrador Mimmi är något som han uppskattar mycket.

Men att släppa idrotten helt går inte för Peter. I dag fotar han i stor utsträckning sport.

– Ett av de första jobben som jag och Josefine gjorde var ett motionslopp. En vän till oss skrev artiklar om det och vi plåtade. Så det var ett bra sätt att börja, säger Peter Holgersson.

Därefter har det fortsatt med framförallt fotboll och ishockey. Både Östgötaporten och Saab Arena har blivit platser som han har en speciell relation till, där han fotograferar samtliga hemmamatcher för både IFK Norrköping och Linköping HC. Att bevaka dem känner han är en lagom dos av sportuppdrag, annars tror han att det lätt blir att man fastnar och inte utvecklas så mycket som fotograf. Då och då tar han vissa uppdrag ändå som O-ringen i orientering eller ett och annat friidrottsevenemang.

Avkopplande stunder

Att ta med sig sambon Josefine och hunden Mimmi ut i skärgården och bara gå omkring i naturen en ledig dag uppskattar Peter. Där kan de känna avkoppling och stanna upp för stunden. Just sådana tillfällen är det inte alltid som han har kameran med sig.

– Det är ju i princip det ända man gör på fritiden. Jag älskar Norrköping. Det är en underbar kulturstad och ser man Norrköping och Linköping tillsammans så finns det ett stort utbud av sport, natur och det är enkelt att resa överallt, säger Peter.

Peter Holgersson

Ålder: 50.

Familj: Sambon Josefine och hunden Mimmi.

Bor: Norrköping.

Kommer ifrån: Katrineholm.

Aktuellt: En utställning med bilderna från Om jag fick välja-reportaget hänger just nu uppe på Arbetets museum till och med 4 december.