• Innan Rebecca Abdulahad är färdig frisör väntar 3 000 timmars praktik på salong.
  • Jennifer Cruz drömmer om att starta en egen nagelsalong i Norrköping.
  • Rebecca Abdulahad och Jennifer Cruz läser på Kungsgårdsgymnasiet i Norrköping.

Framtidens frisörer och stylister i Norrköping

Om ungefär två månader är det dags för tredjeårseleverna på Norrköpings gymnasier att med den vita mössan i hand vinka adjö till det som varit deras vardag de senaste åren.
– Ännu är vi inte riktigt klara, säger Rebecca Abdulahad som läser till frisör. Innan vi kan kalla oss frisörer måste vi avlägga gesällbrev, och dessförinnan väntar 3 000 timmar praktik på en frisörsalong.
Jennifer Cruz läser till stylist och vill allra helst arbeta med naglar.
– Jag vet om att det är hård konkurrens ute på arbetsmarknaden, men jag planerar att starta ett eget företag, säger hon. Mitt mål är att kunna försörja mig genom att designa naglar på en egen salong.

Bara positiva kommentarer
Ingen utav tjejerna upplever att de har fått några negativa kommentarer kring att de valt ett yrke som fokuserar på det yttre.
– Alla som får veta att jag läser till frisör blir glada och vill att jag ska fixa deras hår, säger Rebecca Abdulahad och Jennifer Cruz instämmer. De är eniga om att de lär sig allra mest genom att praktisera på kunder, vilket de får möjlighet till en gång i veckan.
– Det är väldigt blandad skara kunder, allt från unga tjejer till äldre kvinnor, säger Jennifer Cruz. Några män har inte letat sig hit.