• Jonas Jalvér har pluggat i USA och skulle vilja bo där igen. Men annars är Norrköping staden han älskar och vill bo i. Foto: Emma Garzon
  • Jonas Jalvér har pluggat i USA och skulle vilja bo där igen. Men annars är Norrköping staden han älskar och vill bo i. Foto: Emma Garzon
  • NOSP har haft två tuffa år och man behövde skära ner i verksamheten. Men nu ser det ljust ut då NOSP blir ett aktiebolag inom Norrköpings kommuns Rådhus AB. Foto: Emma Garzon

Framgångsrik yrkesresa

En framgångssaga. Det är ett givet ordval när man ska beskriva Jonas Jalvérs yrkeskarriär. Han har hjälpt ett litet Finspångsfött företag att växa från 0 i omsättning till cirka 200 miljoner på åtta år. Nu har han axlat rollen som vd för Norrköping Science Park som efter tunga år går en ljus tid till mötes.

Med ett jordnära intryck hälsar Jonas välkommen till Norrköping Science Park, NOSP, som ligger vackert beläget i Industrilandskapet. Den 7 mars utsågs han till vd för NOSP. Genom näringslivkontoret, där han tidigare arbetade i två år, fick han uppdraget att se över NOSPs framtida inriktning och ekonomi.

– När projektperioden tog slut 2013 hade Norrköping Science Park två tuffa år och man fick skära ner i verksamheten, berättar Jonas med en tung röst.

Nu har NOSP fått en tryggare finansiering då det blir ett aktiebolag inom Norrköpings kommuns Rådhus AB.

– Tidigare har vi ägts av Stiftelsen Norrköping Science park som är en inaktiv ägare. Det känns bra att vi får kommunen som ägare som dessutom kan ge oss direktiv hur vi ska jobba för att utveckla Norrköpings näringsliv. Nu har vi en bas att stå på, där vi vissa år slipper skära ner på personal och förstöra strukturkapital som vi har byggt upp bara för att vi inte får EU-finansiering.

I dag arbetar NOSP med EU-projektet Växtzon 1 som pågår i tre och ett halvt år. Projektet handlar om att fem län i Östra Mellansverige ska hitta samarbetsformer för att hjälpa företag som nu omsätter cirka 50 miljoner att omsätta dubbelt så mycket. Just 100 miljoners-företag är det dåligt om i Sverige.

Finansiering till Visual Sweden

NOSP skapar förutsättningar för företag att kunna starta, utvecklas och etablera sig i Norrköping. En viktig del är att skapa event och kommunicera trender. Ungefär 140 företag sitter i Norrköping Science Parks miljö, NOSP träffar företagen enskilt och anordnar gemensamma aktiviteter. Dessutom är NOSP en länk in i det regionala innovationssystemet där de tillsammans med till exempel ALMI, Mjärdevi Science Park och Linköpings Universitet är delaktiga i utvecklingen av regionen som helhet.

– Vår roll är att kunna spelplanen, olika aktörers erbjudanden och matcha folk med varandra.

Ett annat ansvarsområde är innovations- och näringslivsutveckling med huvudfokus på visualisering. Nyligen fick projektet Visual Sweden finansiering på tio miljoner kronor per år under tio år från Vinnova. För alla som vill starta eget företag, eller nyss har gjort det, har NOSP också en Start Up-utbildning.

– Den är öppen för alla, så jag uppmanar verkligen alla som har en affärsidé att gå kursen. Vi brukar ha ungefär 45 till 50 deltagare per termin, säger Jonas.

Dessutom finns utbildningen Make It som vänder sig till den kreativa näringen, exempelvis författare och konstnärer, med målet att hjälpa dem bygga mer hållbara affärsmodeller.

Från 28 till 200 miljoner

Jonas har under nästan hela sitt yrkesverksamma liv arbetat inom det privata näringslivet, bland annat på Ericsson och Åkerlund och Rausing. Han har även varit vd för det Finspångsfödda internetföretaget Kontorslagret.com, som två av hans nära vänner startade, vilket visade sig vara en framgångssaga. 2003 köptes bolaget upp av Stapels, som då var världens största kontorsvaruåterförsäljare. Det resulterade i att Kontorslagret växte från cirka 28 miljoner i omsättning 2003 till cirka 200 miljoner 2008. Stapels köpte senare upp Corporate Express så när verksamheterna skulle centraliseras flyttades allt till Borås och Växjö där just Corporate Express låg.

Demokratisk, engagerad och lugn

Demokratisk, engagerad och lugn, förutom i sportsammanhang. Så beskriver Jonas sig själv. När han inte jobbar tar just sporten upp mycket av hans tid. Året om håller han kroppen i gång med bland annat skidor och kajak. När sommaren gör entré finner man ofta Jonas vid hans sommarställe på Norra Finnö. Med värme i rösten berättar han om både skärgården och Norrköping – staden där han föddes och bor i.

– Jag har pluggat i USA och skulle vilja bo där igen under några år. Men annars är det Norrköping som jag älskar och vill bo i!

Jonas Jalvér

Ålder: 48 år.

Familj: Döttrarna Lina och Hanna samt särbon Ywonne och hennes barn Oliver, Timothy och My.

Bor: Lindö.

Gör: Vd för Norrköping Science Park.

Fritid: Sport, bland annat kajak, skidor, badminton och nu senast padel.

Otippat: Sudokunörd, löser några sudoku varje kväll.