• Norrköping är på väg upp och Reidar driver på. Foto: Tommy Pettersson
  • Robert på Brödernas Kafé är entreprenör i den kategorin som Reidar gillar. Foto: Tommy Pettersson
  • Norrköping är på väg upp och Reidar driver på. Foto: Tommy Pettersson
  • Vänsterpartiets Inga-Carin Landerö försöker övertyga liberalen Reidar. Foto: Tommy Pettersson

Framgång föder framgång

Norrköping tävlar inte mot Linköping

IFK Norrköping är bäst i Sverige och snart börjar lagets språng ut i Europa. Kommunen håller på att etablera sig som en musikstad av rang i Sverige. Norrköping blev också tillsammans med Jönköping en av de stora vinnarna när Sverigeförhandlaren presenterade sitt förslag till hur höghastighetsbanan ska gå fram i södra Sverige.

Det finns fortfarande en hel del att göra för näringslivet och politiken. De stora utmaningarna är att kunna bygga ifatt den efterfrågan som finns på marknaden, bekämpa arbetslösheten och inte minst förändra sin egen självbild.

På väg att läggas ned

Norrköping har under de senaste åren vänt den negativa nedgångsspiralen som man var inne i under framförallt 1960- till 1980-talet. Kriserna slog i olika omgångar ut textilindustrin och delar av verkstadsindustrin. Kommunen mådde inte bra och grannstaden Linköping sprang ifatt och om Norrköping som tidigare varit storasyster i länet.

Nu börjar Norrköping tillsammans med Linköping bli en  Storstadsregionen i landet och kommunens bokslut har vänt till plussiffror. Nu är det enbart Norrköpings invånarnas stolthet som måste växa och då inte enbart inom idrottsvärlden. En som mer än någon annan kan beskriva detta är en inflyttad norrman.

– För första gången på väldigt länge kan man säga att optimismen kring Norrköping är större än den optimism som finns kring Sverige i dag, säger Reidar Svedahl och frammanar bilden av en entreprenör som inte tagit med sig något som helst från den berömda jantelagen; Du ska inte tro att du år något, Stick inte upp och så vidare.

– Förändringen håller också på att ske hos Norrköpingsbornas egna attityder och självbild, det märker jag när jag är ute bland folk och i näringslivet. Vi har även ändrat bilden av kommunalpolitiken genom att vi har en pragmatisk och mittenpolitisk ”samlingsregering” utan några partirevir. Det finns inte så mycket ideologiska frågor i kommunpolitiken som det finns i rikspolitiken, menar folkpartisten som blev liberal.

– Jag brukar ställa upp två frågor till mig som politiker. Den första frågan jag ställer är: Är detta bra för Norrköping? Den andra frågan är: Har jag lyssnat på Norrköpingsborna? Om det blir ja på både frågorna så kan vi vara säkra på vilken väg vi ska ta.

Norrköping attraherar

Norrköping är inne i en period av tillväxt inom näringslivet och nybyggnation. Campus Norrköping och nyetablering drar folk till stan. Med ett fantastiskt industrilandskap, rikt kulturliv och hamn mitt i ett av Sveriges bästa logistikcentrum ser framtiden ljus ut.

– Visst finns det några moln på himlen. Vi måste få upp resultaten i skolan, vi måste hitta byggbar mark att köpa in och dessutom måste vi få ner ungdomsarbetslösheten. Sedan är trygghetsfrågorna väldigt viktiga, säger Reidar som mer än gärna hänger på IFK Norrköpings hemmamatcher.

FAKTA: CV ett axplock.

Platschef på  Vingresor utlandsavdelning.

Hotelldirektör på Grand Hotel i Norrköping.

Vd för Destination Norrköping.

Sverigechef för Turkietresor.

Kommunalråd i Norrköping.

FAKTA Reidar rent personligt.

Ålder: enligt egen utsaga gammal gubbe

Privat: Förlovad och två barn, 17 år, tvillingar, en tjej och en kille.

Intresse: Sport, politik och optimism.

Tillhörighet: Liberalerna.

Citat: ”Vi tävlar inte mot Linköping vi tävlar i hela Europa”.