• I utställningen An Ordinary Boy, på Arbetets museum i höst, får vi följa fotografen Ciprian Gorgas dokumentation av André Olofsson process att byta kön. Foto: Fanny Miles
  • Ciprian Gorga har fångat André Olofsson vardag som transsexuell. Foto: Ciprian Gorga
  • Utställningen An Ordinary Boy, ger en inblick i hur det är att växa upp i fel kön och till slut få genomgå en könskorrigering. Foto: Ciprian Gorga

Fotograf skildrar transexuellas vardag

Fotografen Ciprian Gorga ger oss en inblick till den ansträngande processen att byta kön. Det är André Olofssons resa som Gorga har följt och dokumenterat under fyra års tid. Den 13 september öppnar utställningen på Arbetets museum. – Vi på Arbetets museum vill arbeta för allas lika värde och vi sätter hbtq-frågor högt. Därför tycker vi att denna utställning är viktig. Det finns både smärta och glädje i bilderna som är väldigt rörande, säger Helena Karlsson, kommunikationschef på Arbetets museum.

Utställningen är utdrag från en bok om André och hans resa som Ciprian Gorga gjorde tillsammans med journalisten Kristin Helgesson Svenske.

I fel kön sedan barnsben

André Olofssons kamp har pågått länge då han i tidig ålder känt att något inte stämt. Han var 18 år när han tog steget att genomgå en operation. Genom fotografierna får betraktaren följa Andrés vardagsliv med vänner och familj, i samhället men också hans möte med psykologer, sociologer och läkare samt vid operationerna.

– Både jag och Kristin visste väldigt lite om det här ämnet när vi drog igång projektet. Frågan vi ställde var vad det innebär att vara transsexuell. Jag visste inte att en könskorrigering kunde ta så lång tid till exempel. Vi har lärt oss mycket under de här åren, berättar Ciprian Gorga.

Byggt en vänskap

Kontakten med André togs genom en stödförening för transsexuella. Ciprian Gorga berättar att även om André var avvaktande till en början så byggde de upp en bra och professionell relation sinsemellan som nu, i efterhand, har lett till en nära vänskap.

– Många av bilderna är såklart väldigt utlämnande men samtidigt har jag alltid velat visa största möjliga respekt för honom och hans familj, säger Ciprian Gorga.

Diskriminering mot transsexuella

Lärdomarna har varit många, berättar fotografen. Dels i det mer administrativa arbetet i hur man ger ut en bok men också i hur samhället ställer sig mot transexuella.

– Trots att pride finns och att hbtq-frågor är aktuella så är det överlag ett ganska svalt intresse för transsexuella. Samhället är fortfarande väldigt diskriminerande och många vågar inte ens ställa frågor. Jag är glad att få visa den här utställningen för allmänheten. Det är ju därför jag gör det jag gör, för att berätta något, avslutar Ciprian Gorga.