• Här är en bild på spelarna i juniorlaget i Östra Ryds IF när det bildades för ett par år sedan. En del spelare är kvar, andra inte. Laget är nu två år senare fortfarande ett lyckat integrationsprojekt. Längst upp till höger står tränaren och initiativtagaren Sverker Johansson. Foto: Leif Larsson
  • Juniorerna i Östra Ryds IF tränar oftast i Östra Ryd men ibland nyttjar man konstgräset här på Vikingavallen i Söderköping. Foto: Leif Larsson

Fotbollsintegrationen rullar på bra

Ett kombinerat integrations- och fotbollsprojekt som startade för ett par år sedan i Östra Ryd fungerar väl. – Det är ett lyckat projekt och vi är stolta över att ha det här laget. Vi tänker fortsätta, säger Sverker Johansson, tränare för juniorlaget i Östra Ryds IF.

Östra Ryds IF saknade sedan flera år tillbaka ett juniorlag eftersom spelartillgången inte räckte till. Lösningen fanns på nära håll, hos boendet Olivlunden i Söderköping där ensamkommande flyktingbarn med fotbollsintresse fanns. Det hela kopplades ihop och ett juniorlag skapades med spelare från en mängd länder. Första året hade man ett juniorlag, i fjol även ett P15-lag, i år blir det antagligen bara ett P-19-lag.

– I dag är det delvis samma spelare som var med från början. Men inom svensk integration så flyttas ungdomar runt så det blir en hel del förändringar. På papperet har vi många i truppen och totalt har nog 50 killar varit med på träningar i år. Vanligt är att vi är cirka 20 spelare på varje träning, redogör Sverker Johansson.

Många nationaliteter

I laget syns många nationaliteter, spelare kommer både från bland annat Sverige, Somalia, Afghanistan och Syrien.

– Det fungerar bra. Det verkar inte spela någon roll varifrån killarna kommer, det är inte så att man bara hänger ihop med dem från samma land. Alla umgås med varandra. Sedan är det kanske en del nya som bara förstår 10 till 20 procent av vad jag säger, konstaterar Sverker med ett skratt.

Ett annorlunda lag

Laget spelar matcher på Aspängens IP i Östra Ryd och tränar även på orten belägen ett par mil sydväst om Söderköping. Emellanåt, när hemmaplanen inte är spelbar, tränar man på konstgräs i Söderköping. I truppen finns killar mellan 15 och 20 år.

– Vårt lag är annorlunda i jämfört med andra pojk- och juniorlag där det är vanligt att man spelat ihop i flera år och är ungefär lika bra. Här kommer de och går och en del tränar stötvis. En del fokuserar ibland på skolan och är borta från träningarna ett par månader men man kommer ändå tillbaka. Det här betyder att nivån på spelarna är ojämn och det är en utmaning för en tränare. Det är definitivt annorlunda än i andra klubbar, påpekar Sverker.

Spelarna utvecklas

Laget spelar i den enda juniorserien i Östergötland. Där ställs ÖRIF ofta mot bättre lag med mer välutbildade tränare.

– Men vi hänger med bra i de flesta matcher och när vi förlorar så är det sällan med stora siffror utan snarare med uddamålet, berättar tränaren om hur det såg ut i fjol.

Hur det går i år återstår att se. Att spelarna utvecklas är dock klart.

– De som varit med längst har blivit duktiga och en del spelar med a- eller b-laget. De har tagit steg som fotbollsspelare och även i integration nu när de får nya vuxna lagkamrater, säger Sverker.

Målet med Östra Ryds juniorlag är förstås att spela bra fotboll och vinna matcher. Men huvudsaken är inte att uppnå resultat.

– Gemenskapen och glädjen är det viktigaste, avrundar Sverker Johansson, initiativtagare till ett projekt som gynnar många.