• Marcus Brogren har startat nya nattklubben där alla accepteras. Foto: Wladimir Loyola

Första utestället för funktionsnedsatta

En succé. Så beskriver Marcus Brogren kvällen då stans första nattklubb för funktionsnedsatta hade premiär.
I somras fick Marcus Brogren idén om att starta ett uteställe för funktionsnedsatta.
– Jag och en assistent satt och snackade om hur kasst det är på uteställen. Det kan vara till exempel att lokalerna är dåligt anpassade så det är svårt att ta sig fram, och man kan ofta känna sig uttittad. Med tanke på att jag älskar musik, dans och att vara dj så kändes det som ett naturligt projekt för mig att ta mig an, säger Marcus Brogren och fortsätter:
– Många människor har fördomar om handikappade att de bara vill sitta inne och inte göra något, och jag är trött på att bli klappad på huvudet när jag går ut. Alla kanske inte ens vill gå ut, men jag tycker absolut att det är viktigt och betydelsefullt att det finns någon som har uppmärksammat problemet och gjort slag i saken.

”Accepterande mot alla”

När idén hade fötts kontaktade Marcus Brogren vård- och omsorgskontoret och bad om stöd. De tackade nej. Därefter tog han kontakt med Åsa-Karin Svensson på kultur- och fritidskontoret som tyckte att det var en alldeles strålande idé. Kultur- och fritidskontoret har både stöttat rent ekonomiskt och kommit med idéer och råd. Efter det har allt rullat på. Marcus Brogren döpte nattklubben till Brogren’s som han beskriver som ett härligt uteställe dit man kan gå om man vill dansa, ta ett glas eller träffa nya vänner.
– Det är en ideell verksamhet som är öppen och accepterande mot alla.

Brogren’s återkommer den 21 maj

I torsdags var det en stor dag för Marcus Brogren då Brogren’s hade premiär. Inne i Dynamos handikappanpassade lokal var det fullt ös på dansgolvet.
– Premiären var en succé, precis som jag hade hoppats faktiskt. Jag kände mig lite pirrig i början, men så fort jag satte igång musiken släppte det och kändes helt fantastiskt, säger Marcus Brogren som var dj under kvällen.
Den 21 maj är det ännu en gång dags för dans, färggranna drinkar och medryckande rytmer då Brogren’s kommer till Dynamo igen.

Hoppas på samarbete

Marcus Brogrens framtida planer är att fortsätta med sitt vanliga jobb som föreläsare där han åker runt på olika skolor och pratar om sitt liv. Dessutom hoppas Marcus Brogren att han kan samarbeta med Lystra personlig assistans så att han kan fortsätta att ha Brogren’s med jämna mellanrum.