• Norrköpings första Prideparad i fredags. Foto: Kajsa Nilsson
  • Trummorna ekade mellan husväggarna. Foto: Kajsa Nilsson
  • Till den sjätte upplagan av Norrköping Pride introducerades Prideparaden. Foto: Kajsa Nilsson
  • ”Tillsammans ger vi aldrig upp” utropade Emelie Månsson i sitt invigningstal. Foto: Kajsa Nilsson
  • Charlie Holmstedt läste sin egenkomponerade dikt ”Röda Torget”. Foto: Kajsa Nilsson

Första paraden i kärlekens tecken

I fredags arrangerades Norrköpings allra första Prideparad, ett färgsprutande startskott på den sjätte upplagan av tredagarsfestivalen.

Paraden avgick från gamla busstationen vid sextiden på fredagskvällen och ringlade sig över Saltängsbron vidare via Gamla Rådstugugatan, Nygatan, Kungsgatan och Slottsgatan för att avsluta ned tal på innergården i Kulturkvarteret Hallarna ungefär en timme senare.

Bland deltagarna fanns framför allt ungdomar. De flesta promenerade men mitt i tåget rullade en brandbil med hängselbyxklädda brandmän på taket. Föreningar och privatpersoner med hundratals regnsbågsfärgade flaggor hyllade kärleken till ljudet av trummor och musik.

”Vi behöver varandra”

Talespersonerna från Norrköping Pride, Emelie Månsson och Ellen Larsson, invigningstalade.

– Det pågår ett krig mot våra kroppar som konstant gör sig påmint. Som petar oss i ögat, tjuter oss i örat och hugger oss i ryggen. Ett krig som går ut på att vissa kroppar inte ska accepteras. Att vissa kroppar ses som smutsliga, fel, olagliga, omoraliska, icke önskvärda, inledde Ellen Larsson invigningstalet och fortsatte att tala om kriminalisering av homosexualitet och samkönade relationer i Uganda, misshandel av hbtq-personer i Ryssland och transpersoners problem att få bostad i USA. Emelie Månsson fortsatte:

– Vi behöver varandra, tillsammans ser vi klart. Vi ser hopp, framtid och kärlek. Vi står upp för dem som inte kan fira Pride, de som tystas men som vill höras. Vi kämpar för er. Tillsammans ger vi aldrig upp. Vi behöver varandra.