• Magnus ”Munken” Karlsson, klubbdirektör i IFK Norrköping, anser att övre halvan i allsvenskan är en rimlig målsättning i år och att bli svenska mästare en framtida möjlighet. Här är han vid pokalskåpet som gärna blir påfyllt. Foto: Leif Larsson

Försiktig optimism hos IFK Norrköping

Senaste SM-guldet kom 1989. I fjol blev IFK Norrköping tolva i allsvenskan. Vilka är då de kortsiktiga och långsiktiga målen för IFK:s herrlag? Här svarar klubbdirektören Magnus ”Munken” Karlsson.

– Det gäller att hitta en balans mellan ekonomi och sportslig satsning. Vi vill säkerställa en ekonomisk plattform som gör att vi kommer högre än tolva. Övre halvan i tabellen är en rimlig målsättning i år, klargör han.

Förra året blandade IFK goda och sämre insatser. Först i de fyra sista matcherna hittade laget stabilitet, tog tio poäng och räddade kontraktet. Den goda avslutningen 2014 och några vassa nyförvärv som Nicklas Bärkroth och Daniel Sjölund kan vara ett bra avstamp inför 2015.

– Årets trupp ser bättre ut nu än vid samma tidpunkt i fjol. Sedan kan det alltid hända att någon flyttar och att vi då måste fylla på med någon annan. Det finns hög potential i truppen, påpekar klubbdirektören.

Magnus Karlsson tillträdde sin befattning i april 2014. Före förra säsongen pratade han om guld för IFK.

– Det var lite dumt. Men det betyder ju att vi har en hög ambitionsnivå. Det är en bra bit upp för att kunna utmana Malmö nu men vi håller ju på med elitidrott för att vinna. Vi har ingen specifik plan men drivkraften är att nå högre, vinna fler matcher, utbilda fler bra spelare och vara attraktiva för både publik och spelare, påpekar han.

Ingen utopi

Är det då realistiskt att IFK kan bli svenska mästare de närmaste åren?

– Med tanke på allsvenskans struktur så har i princip alla chansen. Vi behöver dock bli bättre på allt för att det ska bli verklighet. Men det är ingen utopi, klargör Magnus Karlsson.

Att sju olika lag blivit svenska mästare de senaste tio åren inger hopp. Elfsborg från Borås har tagit två av dessa guld och räknas numera som en av de fyra stora i fotbolls-Sverige. Norrköping som stad är ungefär lika stor som Borås.

– Elfsborg är ett bra exempel på att det går att vinna. De lyckades skapa ett bra lag, ökade sin publik, kom ut i Europa och ökade sina intäkter. De har gjort bra saker som vi kan lära av.

En viktig detalj för att nå högt är förstås en stark ekonomi. Klubben har två affärsdrivande enheter i bolagsform som jobbar för att dra in pengar. Det är också viktigt att öka inkomsterna via fler samarbetspartners, sponsorer och mer publik.

– Vi vill åstadkomma en ekonomi så att vi inte tvingas sälja våra bästa spelare. Om ett par år ska vi kunna vara där.

Ingen press

IFK har tagit tolv SM-guld genom åren. Traditionen att vara vinnare är således stark. Men är det en börda eller en fördel?

– Den historiska självbilden gör att vi vill vara med i toppen. Vi vann senast 1989 och därför är det inte självklart att vara där. Men historien gör inte att vi har press på oss att vinna nu. Jag tror i stället vi har fördel av den, konstaterar Magnus Karlsson.

Förra året kom Åtvidabergs FF fyra placeringar före IFK i allsvenskan. Är det pinsamt när lilla Åtvidaberg kommer högre upp än ni?

– Nej, vi tänker inte så, vi har fullt sjå med att utveckla vår egen verksamhet, det är mest en supportergrej. Vi tävlar med alla och ÅFF är en av konkurrenterna så givetvis är vi gärna före dem i tabellen, avrundar Magnus Karlsson, som själv lirade i IFK åren 1987-1991.