• Kläderna är noggrant sorterade så att det ska bli enkelt att plocka ihop ett paket när det inkommer förfrågningar. Foto: Kajsa Nilsson
  • Jessica Svensson och Marcus André jobbar för att skapa ett bättre Norrköping i föreningen Good News of Norrköping. Foto: Kajsa Nilsson
  • I Förrådet finns kläder i alla storlekar. Störst behov är det av oanvända underkläder och hygienartiklar. Foto: Kajsa Nilsson

Förrådet för Norrköpings behövande

I gratisloppisen Förrådet ligger det prydligt vikta kläder på hyllorna, tydligt uppmärkta i storleksordning. Det är paret Marcus André och Jessica Svensson som tillsammans med Ronja Kyndel engagerar sig i att samla in kläder för att sedan dela ut dem till behövande.

Idén föddes för några år sedan då de uppmanade folk att lämna in kläder till ensamkommande barn på boendet i Bråvalla. Engagemanget växte och till slut fick inte insamlingen plats i parets vardagsrum. Då startade de Förrådet som ett mellanlager. Jessica och Marcus återkommer flera gånger till överflödet i dagens samhälle. Samtidigt som många lever i överflöd finns det de som knappt har råd att köpa nya kläder till sina barn.

– Vi har aldrig riktat oss till någon viss grupp. Det spelar ingen roll vem man är. Är man i behov så är man, fastslår Jessica Svensson.

Good News

Förrådet är ett projekt inom den nystartade föreningen Good News of Norrköping. Den långsiktiga planen är att föreningen ska bli en samlingsorganisation för alla som vill göra en insats för medmänniskor i Norrköping. Nätverket har funnits i två år men föreningen bildades inte förrän för ett par månader sedan. Hittills har Förrådet fått drygt 800 likes på Facebook och en till två personer kommer och hämtar kläder varje vecka, dubbelt så många kommer och lämnar in.

– När man lämnar saker får man själv packa upp och lägga kläderna på hyllan. Vill man hjälpa till mer får man säga till själv. Vi vill inte tvinga på någon att engagera sig men börjar man smått kan det kanske bli mer engagemang senare, säger Marcus André.

Behov av underkläder

Det som ständigt går åt är hygienartiklar och underkläder. För pengar som doneras till verksamheten köper de in underkläder. Tills vidare finns Förrådet i en svårtillgänglig lokal i ett garage på botten av ett hyreshus i city. Marcus och Jessica betalar hyran med pengar ur egen ficka. Drömmen för dem vore att kunna flytta Förrådet till en mer publik lokal om 100-150 kvadratmeter där de också kan skapa en fysisk mötesplats.

– Good News handlar också om att sänka tröskeln och göra det lättare att starta projekt. Vi vill så småningom sprida Good News till hela Sverige och fungera ungefär som Riksidrottsförbundet gör för idrottsföreningar. Man ska kunna hjälpa till utan att behöva engagera sig i allt runtomkring, säger Marcus André.

Det spelar ingen roll vem man är. Är man i behov så är man. - Jessica Svensson

Fakta Förrådet

Privat initiativ som sedan årsskiftet drivs av nystartade föreningen Good News of Norrköping där Marcus André, Jessica Svensson, Ronja Kyndel och Caroline Bielkhammar sitter i styrelsen.

Samlar in kläder och hygienartiklar som sedan delas ut till behövande.

Är i ständigt behov av nyköpta underkläder.