• Sofia Jardviken debuterar som författare med boken Hugo och ekorrarnas vårbal.

Författardebut för biträdande rektor

Sofia Jardviken arbetar som biträdande rektor på Plusgymnasiet i Norrköping och nu i dagarna släpps hennes första bok, en barnbok om ekorren Hugo. Boken riktar sig till barn i sju till elvaårsåldern och innehåller få bilder.

– Jag har diskuterat med vänner och vi kom fram till att man i den åldern inte behöver så mycket bilder, det är bättre att själv få fantisera fram karaktärerna. De få bilder som finns i boken är gjorda av Mia Bergvall som går andra året på Kunskapsgymnasiet i Norrköping, berättar den debuterande författaren Sofia Jardviken.

Magisk skog

Boken utspelar sig i Björkviks skogar, en plats där Sofia Jardviken själv varit mycket under sin uppväxt.

– Berättelsen handlar om hur skogen får nytt liv på kvällen, hur djuren börjar tala och om den elaka Näcken, berättar hon.

Systern Amanda

Huvudkaraktären Hugo är tänkt att vara i ungefär samma ålder som läsarna, nästa bok ska handla om hans syster Amanda. Historien om Hugo har länge funnits med Sofia Jardviken, men det är förrän nu hon förverkligat författardrömmen.

– Det var mina kusiner som bor i Kina och Spanien som pushade mig att faktiskt publicera boken. Storyn har funnits ända sedan jag läste till personalare, säger hon.