• Sven Gunnar Hultgren är ordförande i Kimstadhus nr. 2 som nyligen köpt in en hjärtstartare. Foto: Kajsa Nilsson
  • Hjärtstartaren är upphängd i samma byggnad som inrymmer tvättstugan. Foto: Kajsa Nilsson
  • Med tydliga skyltar ska det gå lätt att hitta apparaten vid nödsituation. Foto: Kajsa Nilsson

Föreningen som kan rädda liv

Sedan ett par veckor tillbaka har bostadsrättsföreningen Kimstadhus nr. 2 införskaffat en hjärtstartare som de boende kan använda vid akut situation. Föreningens ordförande Sven Gunnar Hultgren har själv drabbats av hjärtinfarkt vid flertalet tillfällen.

– Jag har inte tänkt så mycket på det där med hjärtstartare, medger han när ämnet kommer på tal. Det var en av de boende i föreningen som gjorde honom uppmärksam på vikten av att ha en hjärtstartare.

Centralt placerad

Hjärtstartaren har placerats centralt i tvättstugan som ligger i mitten av de sex huskroppar som ingår i föreningen. Skyltar och orienteringstavlor gör det enkelt att hitta utrustningen vid akutfall.

– Vi arrangerade en kurs för föreningens medlemmar, tio personer dök upp och några var utbildade sedan tidigare, säger Sven Gunnar Hultgren.

Många i pensionsålder

Totalt ingår 90 hushåll i föreningen och än så länge har de varit lyckosamma, inga hjärtstopp har inträffat.

– En av anledningarna till att vi ville ha hjärtstartaren är att vi bor rätt långt ut. Många i föreningen är i pensionsålder och riskerna ökar ju med åren. Räddningstjänsten i Skärblacka brukar rycka ut om det händer någonting men det kan vara bra att ha en hjärtstartare nära till hands, säger han.