• Wille Lindholm, Lars-Göran Arvidsson och Berit Karlsson är entusiastiska biodlare i föreningen Vikbolandets biodlareförening som firar 100 år i år. Foto: Tina Andersson
  • Det pågår full aktivitet i de åtta bisamhällena som föreningen sköter om i Björksäter. Foto: Tina Andersson
  • I varje bisamhälle kan det finnas så många som 10 000 bin. Foto: Tina Andersson

Förening med sting jubilerar

Vikbolandets biodlareförening firar 100 år

Redan för ett helt sekel sedan lades grunden för vad som idag är Vikbolandets biodlareförening. På senare år har intresset för biodling ökat och därmed också medlemsantalet. Nu passar den blomstrande föreningen på att fira jubileumet med en heldag i biodlingens tecken.

– Då vill vi sprida kunskap om biodling, värva nya medlemmar och tala om vikten av att köpa svensk honung, säger Lars-GÖran Arvidsson, styrelseordförande.

Han har ägnat sig åt biodling i nästan 40 år och besitter stor kunskap på området.

– Föreningen är en otroligt bra tillgång för alla som vill börja med biodling, men också förr oss som redan odlar. Här finns en stor kunskap, säger Berit Karlsson som har haft egna biodlingar i åtta år.

Lång historia

Redan för 100 år sedan omnämns Vikbolandets biodlareförening i dåtida medier, men då under namnet Gåsätters bivänner. Mycket honung har det blivit sedan dess och idag har föreningen växt till nära 70 medlemmar där ett 50-tal är aktiva biodlare.

– Intresset för bin växer hela tiden, särskilt bland kvinnor. Vi blir hela tiden fler och vi ser att många yngre också fastnar för bin, säger biodlare och föreningsmedlemmen Willy Lindholm.

Även om merparten av medlemmarna bor på eller i närheten av Vikbolandet, så lockar föreningen biodlare från hela länet och från Södermanland. Åldrarna varierar från den yngsta i 30-årsåldern till den äldsta som är strax över 80 år.

Utbildar varandra

Förra sommaren flyttade föreningen in i sin nya föreningsbigård strax intill Björksätters gamla skola på Vikbolandet.

– Här kan vi både utbilda nybörjare och fortbildar redan aktiva biodlare. Närmast kommer vi att ha en kurs i drottningodling, säger Lars-Göran Arvidsson.

Men det är inte bara utbildningsverksamheten som är viktig. Varje tisdagskväll samlas medlemmar för att umgås och ohämmat prata om bin och biodling.

– Man blir ju smått nördig när man håller på med det här och det kan vara svårt för den som inte är insatt att förstå fascinationen. Här kan man släppa loss och lära oss av varandra, säger Berit Karlsson.

I samband med 100-årsjubileumet passar man också på att fira föreningens nuvarande namn som funnits med sedan sammanslagningen av Östkinds biodlarförening och Björkekinds biodlarförening för 50 år sedan.

– Så egentligen är det ett 150-årsjubileum, säger Lars-Göran Arvidsson.

Kalas och kunskap

Under festligheterna som äger rum den 1 juli kommer man bland annat att visa levande bin och bikupor och hur man slungar honung, som självklart används i olika rätter som kommer att finnas för avsmakning. Professor Bengt Nihlgård föreläser om Binas nytta i naturen och Jerney Kovac från Enoteket pratar om honung i matlagning. I samband med ceremonin deltar också Landshövding Elisabeth Nilsson.

­– Hennes man är biodlarentusiast, så vi tyckte att hon skulle passa bra här. Nu hoppas vi på en fin dag med många besökare, säger Lars- Göran Arvidsson.