• Marianne Biander är ordförande i Sankta Ragnhilds Trädgårdsförening som har mycket aktiviteter på dagordningen. Här kollar hon in tulpaner och förgätmigej vid föreningens hörna i Örtagården i Söderköping. Foto: Leif Larsson
  • Julros är en grön växt som passar i trädgården. Foto: Leif Larsson
  • Nävor är en bra växt om man vill täcka stora ytor vilket gör att ogräset har svårare att få fäste. Foto: Leif Larsson

Förening för trädgårdsdiggare

I Sankta Ragnhilds Trädgårdsförening i Söderköping kommer aktiviteterna slag i slag. Det är resor, trädgårdsvandringar, växtförsäljning med mera. – Roligast och mest uppskattade är trädgårdsvandringarna. Man blir inspirerad av hur andra gjort i sina trädgårdar, påpekar Marianne Biander, ordförande i trädgårdsföreningen.

Ungefär åtta gånger per år arrangeras vandringarna. Det är medlemmar som öppnar sina trädgårdar och mestadels andra medlemmar som kommer och tittar.

– Det brukar komma mellan tio och 20 personer. Man har med sig kaffekorg och det är en trevlig utflykt, säger Marianne.

Sankta Ragnhilds Trädgårdsförening har funnits sedan 2000 och Marianne Biander har varit ordförande sedan 2005 och har nu valts fram till februari 2016.

– Det finns planer på att någon annan ska ta över efter det. Man ska inte sitta för länge. Men det är svårt att avgå, vi har så roligt i styrelsen, tycker hon.

Målet är Wij

Precis som de flesta i föreningen så har Marianne en egen trädgård.

– Jag odlar i fyra pallkragar, det blir bra ordning då. Jag har bland annat kryddor och grönsaker och provar vitlök för första gången i år, får se hur det går. Det är roligt med trädgård men det får inte bli för stort och en belastning. Jag kan inte tänka mig att vara utan trädgård och inte kunna ta ut kaffekoppen och sitta där, fastslår hon.

Ett arrangemang i föreningen är växtförsäljningen. Ett antal medlemmar säljer blommor, växter och grönsaker från sina egna trädgårdar. Det hela sker vid Bielkegatan, nära Örtagården, som trädgårdsföreningen samarbetar med. I lördags den 31 maj ägde den senaste försäljningen rum.

– Många ser fram emot den här dagen. Örtagården serverar kaffe och det brukar komma många Söderköpingsbor, berättar Marianne.

Ett annat populärt inslag hos föreningen är resorna. Det blir både korta och åtminstone en längre varje år.

I år är målet Wij Trädgårdar i Ockelbo, en tripp på omkring 30 mil enkel väg.

– Det här är riktigt roliga upplevelser. Vi får se mycket vackert och utbyter erfarenheter på resorna. Det är en trevlig gemenskap. När vi åker så långt som i år så övernattar vi och gör det till en tvådagarstur.

Klematis och nävor

Trädgårdsföreningen stöttas både av kommunen och Studieförbundet Vuxenskolan. Man är också med i Riksförbundet Svensk Trädgård.

– Som medlemmar får vi en trevlig trädgårdstidning sex gånger per år. Den innehåller råd och tips om växter och trädgård. De anordnar också sammankomster runt om i landet. Vi var i Kungsbacka en gång och det var en stor och häftig tillställning med flera hundra trädgårdsintresserade deltagare, berättar Marianne.

Hon tror intresset för trädgård är ganska konstant men nog kan ha ökat en del på grund av all exponering i tv och tidningar.

– Medlemsantalet i föreningen ökar i alla fall, i små steg, påpekar ordföranden.

Vad är då Mariannes favoriter bland blommor och växter?

– Olika sorters klematis gillar jag, de är fina. Jag har en som kallas summer snow och slingrar sig sex meter upp i ett äppelträd. Ibland undrar folk vad det är för ett träd. Även nävor är favoriter. Det finns rosa, blå, vita, brunröda. De täcker bra och gör att det inte blir så mycket ogräs. Bladen är också fina, det behöver inte bara vara blommor för att det ska vara fint i en trädgård. Även gröna blad är vackert, tycker Marianne Biander och ger därmed ett litet tips till dem som funderar på hur de ska arrangera i sin trädgård.