• Den 13 oktober föreläser Lars Ericson Wolke om Johan III. Foto: Söderköpings kommun

Föreläsningar om svunna tider

Förgyll gråa höstdagar med föreläsningsserien Retro – kulturhistoriska tillbakablickar. Fem föreläsare äntrar scenen för att prata om allt från Johan III till textilt återbruk.
Startskottet för föreläsningarna på Stinsen är den 5 oktober. Först ut är docent Malin Lennartsson, docent vid Linnéuniversitetet i Växjö. Hon ska prata om teorier kring västvärldens utveckling och dess koppling till kvinnans ställning i familjen, om kyrklig och världslig rätt angående äktenskap och om konkreta livsöden. Rubriken för programmet är Barnhustrur eller mogna brudar?

Regerade Sverige


Den 13 oktober hålls föreläsningen Johan III - Stegeborgssonen som blev både kung och kungamördare. År 1537 föddes prins Johan på Stegeborgs slott, son till Gustav Vasa och Margareta Leijonhufvud. Han regerade Sverige i ett kvarts sekel, förde krig och dyra slottsbyggen och höll på att föra Sverige tillbaka till katolicismen. Föreläsaren heter Lars Ericson Wolke och är professor i historia vid Försvarshögskolan och docent i historia vid Åbo akademi.
Radiojournalisten Peter Kristensson håller sin föreläsning den 2 november. Han ska prata om sin bok Norrköpings gatunamn – från Allmänningsgatan till Fotbollsrondellen. Peter Kristensson berättar om gator, torg, broar, rondeller och parker i Norrköpings kommun – från medeltiden till i dag. Gatunamnen är ofta frysta ögonblicksbilder från förr och bevarar därför minnet av många intressanta personer, viktiga platser och verksamheter ur stadens historia.

Motstånd mot att slänga kläder


Sist men inte minst får Söderköping besök av Anneli Palmsköld. Den 12 november föreläser hon om Textilt återbruk – om materiellt och kulturellt slitage. Varför känner många motstånd mot att slänga kläder och textilier de inte längre vill använda i soptunnan eller i sopstationens avdelning för brännbart? Vad gör folk i stället med det som har blivit över? Hur har det textila återbruket förändrats de senaste sjuttio åren? Anneli Palmsköld har undersökt frågorna genom att studera en loppmarknad, ställt frågor till människor och själv sorterat textilier.

Årsboken


Den spännande programhösten avslutas traditionsenligt med att S:t Ragnhilds Gille presenterar Årsboken 2015 den 18 november. Kvällarna är ett samarbete mellan Kulturkontoret, Medeltidscentrum, St Ragnhilds gille och Folkuniversitetet.