• Nu är Plusgrader på gång med en ny skiva. Foto: Jessica Frank
  • Daniel Foppa Forsberg har länge figurerat i Norrköpings kulturliv, främst på grund av sitt arbete inom Studiefrämjandet där han har haft huvudansvar för Livekarusellen. Nu väntar nya utmaningar på helt egna ben för den fotbollsälskande musikern och låtskrivaren.
  • Tillsammans med Lasse Fredrikson och Fredrik Borgsjö driver han nattklubbskonceptet Franz Jäger. Foto: Kajsa Nilsson
  • Om han får välja mellan en stor fotbollsmatch och en stor konsert väljer han fotbollsmatchen utan att tveka. Foto: Kajsa Nilsson

Foppa går sin egen väg

Med ett stort musikintresse tog sig Daniel Forsberg från praktikant till chef inom Studiefrämjandet innan han bestämde sig för att släppa det trygga livet som anställd för en karriär som egenföretagare inom nöjesbranschen. Det uppskattade nattklubbskonceptet Franz Jäger fortsätter samtidigt som han drömmer om att arbeta som musiker, låtskrivare och med event för företag.

Född och uppvuxen i Norrköping trivs han bra i staden och har inte varit härifrån mer än ett halvår som au pair i Washington och ett år på musikproducentutbildningen på Kulturama i Stockholm.

– På gymnasiet gick jag natur. Jag hade en tanke om att plugga vidare till läkare men de planerna fick jag ge upp när jag insåg att betygen inte räckte, säger han.

Rockkarusellen

Istället väntade en karriär som inspelningstekniker på Studiefrämjandet. År 2002 började han arbeta inom Rockkarusellen, ett projekt som kom att växa sig så stort att det spred sig till Sveriges alla hörn.

– Jag fick uppdraget att sprida Rockkarusellen i Sverige, år 2012 bytte vi namn till Livekarusellen för att få in fler tjejer och band som inte spelar hårdrock. Det märktes stor skillnad direkt. 600 band och 400 spelningar över hela landet gör Livekarusellen till Sveriges största turné.

Nu ska han dock lämna arbetet på Studiefrämjandet och istället satsa helt på egna projekt.

– Det är som att av trygghet ha fastnat i ett gammalt förhållande där kärleken har övergått till enbart vänskap. Nu är det dags för någonting nytt.

Plusgrader är tillbaka

Norrköpingsbor känner kanske igen honom som sångare i popbandet Plusgrader. Efter ett uppehåll sedan 2006 är bandet nu på gång med en ny skiva.

– Vi fick inte riktigt den responsen som vi hade förväntat oss av skivan som släpptes 2005 och det ledde till en del motsättningar och kreativ torka inom gruppen. Efter uppbrottet valde jag att satsa på min solokarriär John Daniel men nu har vi hittat tillbaka till varandra igen. Det känns häftigt att vi är tillbaka! Vi är mer erfarna och tänker ett steg längre än vad vi gjorde förra gången. Det blir en riktigt bra platta!

Franz Jäger

Sedan ett och ett halvt år tillbaka har han arrangerat nattklubben Franz Jäger tillsammans med Lasse Fredrikson och Fredrik Borgsjö.

– Det är kul att få hjälpa till att fylla ett tomrum i Norrköpings uteliv. Vår drivkraft är att göra människor glada och samtidigt få utlopp för vår kreativitet samt att förverkliga en och annan galen idé. Vi har 25-årsgräns men inte fokus på nostalgi.

Vårt mål är att ha en modern nattklubb där det är välklätt, uppstyrt och fräscht, våra besökares genomsnittsålder är ca 30-35 år.

Andlighet

Daniel Forsbergs flängiga liv som musiker och arrangör blandas med djupare tankar kring existens och andlighet, detta utan att han vill kalla sig religiös.

– Jag är intresserad av den andliga biten, personlig utveckling och att tänka kring energier. Jag skulle nog kalla mig för en sökare och drivs av att lära känna mig själv och mina livsmönster. Jag ser upp till människor som vågar tänka utanför diverse boxar och mallar, säger han.

SM-guld med IFK

Som hos många andra är träning i fokus på fritiden. Nu är det gym och löpturer som har ersatt fotbollsspelandet.

– När jag var yngre spelade jag fotboll och 1991 tog jag som 17-åring SM-guld med i IFK:s juniorlag. Efter IFK började jag spela i Enebys A-lag, säger han och pratar om sin kärlek till fotbollen.

– Skulle jag välja mellan att gå på en stor fotbollsmatch och en stor konsert väljer jag fotbollsmatchen, säger han. Bland proffsligorna följer han den spanska och franska ligan, och Champions League såklart.

Familjeprojektet kvar

Hittills har det inte funnits utrymme för familjeliv i Daniel Forsbergs liv.

– Jag öppnar upp mig för många olika saker men familjeprojektet har jag kvar. Jag har ett stort behov av egentid men jag utesluter trots allt inte att jag någon gång bildar familj, säger han.

 

Citat: Det är som att av trygghet ha fastnat i ett gammalt förhållande där kärleken har övergått till enbart vänskap. Nu är det dags för någonting nytt.

 

Fakta:

Namn: Daniel ”Foppa” Forsberg

Ålder: 39

Familj: nej

Född: Norrköping

Bor: i city

Förebild: Göran Hanning på Studiefrämjandet samt Bono

Musiksmak: pop/rock

Drömjobb: musiker och låtskrivare

Favoritplats i Norrköping: på en löprunda kring Strömmen vid Himmelstalund