• Douglas Lekander slipar på ett fönster som ska bli fint igen. Hans företag i Kimstad har många fönsterjobb och en av de vanligaste åtgärderna bland husägare är att byta från tvåglas till treglas. Foto: Leif Larsson
  • Att göra om gamla trädörrar i brunt till mönstrade saker i vitt är populärt. Douglas Lekander visar skillnaden. Foto: Leif Larsson
  • Så här ser en bit av en treglas-kassett ut. Treglas har många plus jämfört med tvåglas; energi sparas, golven blir varmare och bullret minskas. Foto: Leif Larsson

Fönstertrend med fördelar

Skåpsluckor lackeras i stället för att bytas ut. Tvåglas i fönstret byts mot treglas. Lådor i stället för underskåp i köket. Tre trender i hemmiljö som upptäckts av Douglas Lekander, ägare till Norrköpings Ytbehandling AB i Kimstad.

Köket har i många hem blivit en plats där olika trender kommer och går. För några år sedan var det inne att byta ut i princip allt. Den trenden är på tillbakagång.

– Nu lackerar man om köksluckor i stället för att byta. Det är mycket billigare, kostar bara en tredjedel så mycket, förtäljer Douglas Lekander.

Han startade en målerifirma som bytte till nuvarande namn runt 1990 och flyttade då också från Norrköping till Kimstad. Douglas fick större lokaler och billigare hyra. I företaget finns i dag två personer.

– Mycket har ändrats genom åren. Först var det måleri som gällde, sedan var inriktningen industrilackering. På senare år har företaget gått över mer och mer till fönster. Men alla grenar är kvar, berättar han.

Många fördelar

Fönsterjobb är det mest förekommande i Douglas företag. För några år sedan var det populärt bland husägare att byta ut sin fönster. Numera är en annan åtgärd vanligare.

– Man byter från tvåglas till treglas med hjälp av en kassett. Ram, båge och trä blir kvar. Huset karaktär och själ behålls men man får bort kallras, det blir varmare golv alltså, och bullret inomhus minskar. Det blir stor skillnad i komfort. Man minskar också energiförlusten och sparar pengar. Ett treglas har tre gånger så bra u-värde, det som mäter värmeförlusten genom väggar och fönster, redogör Douglas.

Denna typ av uppdrag har Douglas firma 10-15 gånger per år.

– Många äldre fönster är av god kvalitet, det är bara färgen som försvunnit. Det är ofta onödigt att byta dem.

Trädörrar blir som nya

Han påpekar att trender i hans bransch kommer och går väldigt fort. En del nymodigheter blir kvar, annat är kortvarigt mode. Många människor som förändrar sina hem bryr sig dock inte om nyckerna utan förlitar sig på sin egen smak.

I köket är således skåpsluckor inne i en ny trend. Man lackerar i stället för att byta ut.

– Om man förr behöll luckorna så brukade man handmåla med pensel och rulle. Men i dag lackerar de flesta om och det anlitar man en firma för. Fortfarande väljer nio av tio vitt. En annan trend i köket är att man väljer bort underskåp och har lådor i stället, upplyser Douglas.

Att skaffa sig snygga dörrar är en annan hyggligt ny trend. Gamla trädörrar i brunt omdanas. Douglas berättar:

– Vi limmar och stiftar på en träfiberskiva som man fräser spår i. Sedan lackeras dörren, i vitt. En del vill ha en slät dörr, andra vill ha mönster och kanske glas i dörren. Vi har omkring 15 olika mönster att välja på. När det är klart får rummet ett helt annat intryck.

Kimstadfirmans ägare har märkt att folk i dag är mer medvetna om hur viktigt underhåll är på ett hus.

– Huset blir fräschare, renare och skönare att bo i, påpekar Douglas Lekander vars företag har privatpersoner och företag som kunder i Norrköping, Linköping, Södermanland och även i Stockholm.