• Moa-mottagningen deltar under tisdagen under Psykiatriska veckan då de håller en föreläsning om missbruk. Foto: Emma Taube Sjöstedt

Fokus på psykisk hälsa

Psykiatriska veckan har uppmärksammat psykisk ohälsa och psykiska funktionsnedsättningar sedan slutet av 1990-talet. Arbetet fortsätter och på måndag sparkar ytterligare en vecka igång med föreläsningar, teater, filmvisning, föredrag, mingel och mängder med samtal. – Det handlar om att göra frågan synlig och ämnet mer känt, säger Ann-Christin Briby, som är sakkunnig på vård- och omsorgskontoret på Norrköping kommun samt ingår i arbetsgruppen för Psykiatriska veckan i Norrköping.

Grunden till veckan kommer från att hitta ett sätt att synliggöra problematiken och bjuda in allmänheten. Det är också ett sätt att öka kunskap och utbilda personer som arbetar inom psykiatrivården.

–Bakgrunden ligger i den psykiatrireform som regeringen satte under mitten av 1990-talet. Då handlade det om att hitta bättre stödformer samt att utbilda vårdpersonalen bättre för att belysa frågan och ge den en plats i samhället. Den här veckan uppstod ur det, säger Ann-Christin Briby.

1 procent med diagnos

Studier pekar mot att över en miljon människor lider av psykisk ohälsa. Även om kunskapen har ökat finns det fortfarande ett tabu kring ämnet.

–Enligt socialstyrelsen är det runt 0,7-1 procent av Sveriges befolkning som lider av psykisk funktionsnedsättning. Då handlar det om personer som fått en diagnos. Psykisk ohälsa är ännu mer vanligt och man kan se att det ökar i samhället. Det är jätteviktigt att uppmärksamma alla, barn, unga och vuxna, som lider, säger hon.

Arbetets museum

Veckan drar igång på måndag med inledning på Arbetets museum. Invigningsdagen avslutas med en teaterpjäs av Teater Driva. På tisdagen är det öppet på Cnema där Moa-mottagningen berättar om sitt arbete. Dessutom är det premiär för priset ”Gyllene morteln” som delas ut för ett bra utfört arbete inom psykiatrivården. Under kvällen blir det bio.

Fokus på måendet

Övriga veckan består av informationsträffar, workshops och föreläsningar, med bland andra Christian Dahlström som berättar om sitt eget mående.

–Det är enorm bredd på veckans program. Det är viktigt att överhuvudtaget göra en vecka där vi pratar och sätter fokus på något som är känt för vissa och mindre känt för andra. Vi tror att ökad kunskap bidrar till bättre förutsättningar, säger Ann-Christin Briby. Psykiatriska veckan är ett samarbete mellan intresseorganisationer, kommun och landsting och i östra länet pågår veckan i Norrköping, Finspång, Söderköping och Valdemarsvik.