• Stefan Papangelis är inte orolig för att man ska klara alla dessa stora arrangemang som kommer. Foto: Tommy Pettersson
  • Dags igen för musikfest ute på Bråvalla. Foto: Patrik Ekström
  • Det är olika saker som ska fungera för att festivalbesökare ska må bra. Foto: Tommy Pettersson

Fokus är musiken

SM-veckan och augustifesten är naturligtvis två stora höjdpunkter när Norrköping manifesterar sig som en mötesplats av rang i Sverige. Under den pågående SM-veckan utser SVT Sport Sveriges bästa idrottsstad. Naturligtvis är Norrköping med som en av de 38 kommuner som klarar kvalgränsen för få deltaga i den tävlingen.

Arrangemangen radar upp sig på ett pärlband de närmsta åren och det är inte enbart musikarrangemang som anordnas även om det tydligt går att se vilken profil Norrköping har siktat in sig på. En rad olika idrottstävlingar ska genomföras men det kanske största evenemanget är nog världens största orienteringsäventyr som pågår sommaren 2019, O-Ringen som samlar cirka 25 000 människor.

Snacka om mötesplats

När vi pratar om positiva mötesplatser går det inte heller att bortse från FKP Scorpios Bråvalla Festival som arrangeras för fjärde året i rad. Norrköpings kommun är känd som en stark kulturstad och man har sagt sig vilja bli Sveriges musikhuvudstad 2020. Mitt i den höga ambitionen står bolaget Upplev Norrköping med vd Stefan Stefan Papangelis i spetsen. Nu börjar anspänningen med en invasion av publik, turister och förväntningar. Det är mycket som ska fungera vid de olika arrangemangen. Transportapparaten måste fungera en väl utbyggd service och professionalism måste möta besökaren oavsett var de kommer ifrån.

–   Vi klarar av det här, det är fjärde gången som vi har Bråvalla och vad det har gett oss i erfarenhet är oerhört värdefullt. Vi har i bolaget och hela kommunen byggt på oss en värdefull kunskap genom åren inom olika områden och stora arrangemang. Vi har duktiga medarbetare som ger oss en bra grund för ett bra arbete, säger Stefan Papangelis vidare.

– Vi har också lärt oss att göra ett antal saker riktigt bra i stället för att ha mängder av aktiviteter varav en del kanske inte fungerar lika bra som vad andra verksamheter gör. Norrköpingsborna är stolta över sin stad och vad man kan visa upp för andra men det är viktigt för oss att vi inte arrangerar för utombys turister utan framför allt för de som bor i Norrköping.

Musik som storindustri

Norrköping har de senaste decennierna klarat av att gå från en tillverkningsindustristad till en kombinerad tjänst- och tillverkningskommun. Norrköping har blivit en stad som satsar på utbildning och upplevelsebaserad produktion som framtidsinvesteringar och komplettering till de traditionella branscherna. I dag sker mycket av tillväxten inom tjänsteproduktionen och i Norrköping har musikindustrin en särskild plats.

– Det är naturligtvis svårare att mäta exakt hur mycket besöksnäringen drar in till kommunen. Det är lättare att mäta hur mycket en exportledd tillverkningsindustri är värd i BNP termer än vad det är att se hur mycket vi kan få ut av exempelvis musiken. Men klart vi tjänar väldigt mycket på alla områden tack vare våra event och aktiviteter. Besöksnäringen är i dag mycket större och drar in mer pengar än vad en del traditionella branscher gör, menar Stefan Papangelis som står redo att tillsammans med personal och  FKP Scorpio öppna grindarna för Bråvalla 2016.