• Ett gäng glada, unga cirkusartister som med bland annat volter och kullerbyttor ska delta i cirkusföreställningarna i maj. Foto: Leif Larsson
  • Norrköpings ungdomscirkus har funnits i 38 år och i många år har man haft föreställningar på Tyska Torget. Foto: Leif Larsson
  • Mira Tersmeden, i luften, och Tove Luppi-Holm, på golvet, tränar parakrobatik inför cirkusföreställningarna i maj på Tyska Torget i centrala Norrköping. Omkring 140 ungdomar visar upp sig under den två timmar långa föreställningen. Foto: Leif Larsson

Flyger högt i Skymningstid

Unga artister bjuder på cirkus

Norrköpings ungdomscirkus har uppträtt på Tyska Torget många gånger. I år är det dags igen. Med början 12 maj, blir det åtta föreställningar fram till 21 maj.

– Föreställningen håller på i nästan två timmar, med paus, och man kan äta både sockervadd och popcorn, förtäljer Elsa Näslund, tränare i cirkusföreningen.

När tidningen hälsar på i de före detta industrilokalerna på Ingelstagatan så tränas det för fullt. De riktigt unga gör kullerbyttor och slår volter. Bredvid övar Mari Tersmeden och Tove Luppi-Holm parakrobatik. Alla ger järnet för att vara redo för premiären.

– Alla i föreningen är med, vi blir 140-150 stycken som uppträder. Det är ganska mycket planering innan, många är exempelvis med i flera olika trick, berättar Elsa.

Publiken får se de unga artisterna utföra luftakrobatik, mänskliga pyramider, volter och jonglering, ja det mesta som hör ihop med cirkus, utom djur.

– Föreställningen bygger på en historia som handlar om barn på läger som läser en saga med sagoväsen i. In i det blandas passande cirkusnummer, omvittnar Elsa.

Nya lokaler

Norrköpings ungdomscirkus har funnits sedan 1979, först som Norsholms ungdomscirkus men numera med det nya namnet. För några år sedan bytte man lokaler från Kabelvägen i Norrköping till nuvarande bakom polishuset. Här är det högt i tak, man har en manege och ytterligare lite yta.

– Det är bra här, ett centralt läge. Men som alltid så önskar man ju alltid mer utrymme, säger Elsa.

Ungdomarna i cirkusföreningen är mellan sex och 19 år. De flesta slutar när gymnasietiden är över men en och annan fortsätter. Föreningen har omkring 15 tränare och många ideellt arbetande föräldrar.

– De yngsta börjar med kullerbyttor och tränar en gång i veckan. Allteftersom ökar man antalet träningar och en del kör fem-sex gånger i veckan och ibland två pass om dagen. I grundgruppen tränar vi mycket akrobatik och pyramider. Utöver den vanliga träningen kan man exempelvis gå på lina eller köra enhjuling. De som hållit på i tio år har avancerat långt och skulle kunna vara med i en vanlig cirkus, redogör Elsa.

Ökat intresse

Hon tycker sig se ett uppsving för cirkusintresset. Föreningen har fått många nya medlemmar på senare tid och har svårt att hitta fler timmar att träna på. Att ägna sig år cirkus har många fördelar.

– Man får styrka, kondition och flexibilitet. Dessutom lär man sig att samarbeta och lita på varandra och i föreningen görs det på ett fantastiskt sätt mellan olika åldrar. Cirkustältet som ställs upp på Tyska Torget har fyra master, gradänger (läktare) och plats för 600 personer.

– Tidigare år har publiktillströmningen varit ganska bra, inte minst på helgdagarna, upplyser cirkustränaren och klargör varför det än en gång blir cirkus på Tyska Torget.

– Det är för att visa upp oss, visa vad vi kan. Att få uppträda är ju meningen med cirkus, poängterar Elsa Näslund.