• Flyboard är en relativt ung sport. Det är en spektakulär aktivitet där utövaren lyfts upp i luften av en vattenstråle från en skoter och det känns som om man kan flyga. Foto: Magnus Kinnå
  • När man blivit kunnig i flyboard är det dags att börja med att göra olika konster. Foto: Magnus Kinnå

Flyboard ger dig vingar

– En härlig känsla, som att vara en superhjälte. Joakim Ringvide förklarar hur det är att utöva den nya och spektakulära vattenaktiviteten flyboard.

Han äger rörelsen Flyboard Norrköping tillsammans med Daniel Norell. De huserar i hamnbassängen i småbåtshamnen i Lindö hamn i Norrköping. Hit kan de som vill flyga eller gå på vatten komma och testa. För det är precis det flyboard går ut på. En vattenskoter används och från fordonets utsprut kopplas en slang till ett par skor fastsatt i en bräda som utövaren har på sig. Vattentrycket från skotern gör att personen lyfter från vattenytan upp i luften. Man så att säga både flyger och går på vatten samtidigt.

– Det går att lyfta upp till nio meter men vi börjar förstås lägre med kunderna, en meter eller kanske tre meter, berättar Joakim.

Volter och cirklar

Den som flyger bestämmer åt vilket håll det bär av. Lutar man sig framåt så går skotern också framåt, det är den flygande personen som är skoterns drivkraft. Böjda knän är ett vanligt nybörjarmisstag, raka ben och rak rygg ska det vara, men när man blivit haj på denna sport så blir det riktigt roligt.

– Det går att göra åttor, cirklar, volter i luften och snurra runt. Vi börjar en aktivitet med att lära ut teknik. Det handlar mycket om balans och en del benmuskler, förklarar Joakim.

Företagsgäng, möhippor, svensexor, killar och tjejer provar på. Hittills har över 200 personer testat och alla har klarat av att flyga upp i luften. Det kan låta vanskligt att bege sig upp flera meter i luften på en vattenstråle men Joakim och Daniel är måna om säkerheten.

– Vi ger tydliga instruktioner innan om säkerhetsaspekterna och vad de ska göra och inte göra. Man har hjälm på sig och en radio i den som vi kommunicerar med. Man kan också med handteckningar visa att man exempelvis vill bli sänkt neråt. Vi har en åldersgräns på 18 år men vi tillåter yngre i målsmans sällskap, redogör Joakim.

Hajpen fortsätter

Säsongen för flyboard börjar på allvar i juni när det blivit 16-17 grader varmt i vattnet. Sedan håller det på hela sommaren och till och med längre.

– Det är tredje året vi är i Lindö och första året var det en sådan varm sommar att vi höll på ända in i oktober, förtäljer Joakim.

Flyboard har bara funnits i några år och väcker fortfarande uppmärksamhet.

– Det är en hajp och det kan stå 100 personer och titta på vid kajen i Lindö. Det är många som ännu inte varken sett eller provat flyboard, påpekar Joakim Ringvide.