• Kaktusplanteringen har lockat besökare till Norrköping sedan 1926. Foto: Kajsa Nilsson

Flimmer blir årets kaktusmotiv

I årets kaktusplantering i Carl Johans park blir 60-årsjubilerande filmföreningen Flimmer årets motiv tillsammans med Himmelstalundsgymnasiet, Röda korset och Neuroförbundet.

Teresa Häll är ny projektledare för Flimmer, som sätter fokus på Norrköping både lokalt och internationellt med sitt etablerade varumärke för filmvisning både för filmbranschen och dess besökare.

– Det är förstås en jättestor ära. Det är kul att man uppmärksammar vårt 60-årsjubileum. När vi startade 1954 kallades vi Norrköpings filmstudio, berättar hon.

Än är det lite oklart hur jubileumsåret ska firas, men en sak har de bestämt sig för.

– Vi ska göra en insamling av vittnesmål från när filmstudion startade, så snart gör vi upprop om det. Vi kommer blicka tillbaka på filmer som uppmärksammats genom åren, och eventuellt visa några på nytt, säger hon.

Utomhusbion populär

Motiveringen lyder så här: ”Filmföreningen Flimmer startade som en filmstudie 1954 och lockar idag tiotusentals besökare till den årliga filmfestivalen Norrköpings filmfestival Flimmer med Sverigepremiärer som annars ej visas i Norrköping eller Sverige. De lockar även ut personer till utomhusbion de arrangerat på olika platser i Norrköping sedan 1996. Under årets festival och biotillfällen kommer deras jubileum att uppmärksammas extra.”

Även tre andra jubilarer får utsmycka parken. Det blir Himmelstalundsgymnasiet som firar 50-årsjubileum, Norrköpings stads röda korset-krets som blir 100 år och Neuroförbundet Norrköping, 50 år.

Planteringen invigs dagen före midsommarafton.

Årets jury består av Håkan Liljeblad, ordförande tekniska nämnden, Cecilia Ambjörn, förste vice ordförande i tekniska nämnden, Gunnar Bredin, tekniska nämnden samt Anna Wejde, stadsträdgårdsmästare på tekniska kontoret.