• Johan Karlsson, ordförande och Teresa Häll, projektledare för filmföreningen Flimmer som firar 60 år i år. Foto: Fanny Miles

Flimmer - en populär 60-åring

Filmföreningen Flimmer firar 60 år i år. Sedan 1954 har filmklubben erbjudit både kommersiella storproduktioner och smala lågbudgetfilmer till Norrköpingsborna. Den 7 oktober 1954 visades filmen ”Blå ängeln”, med Marlene Dietrich, på Allbäcksalen och vad passar sig väl bättre än en repris av premiären under Norrköpings filmfestival Flimmer.

Det har inte varit helt säkert dock när och hur Flimmer startades.

– Efter visst detektivarbete har vi luskat fram att Flimmer startades 1954. Det var en klubb skapad av filmälskare i samarbete med ABF och syftet var att visa kvalitetsfilm. Sedan dess har vägen varit lite kurvig men idag har intresset vuxit, berättar Johan Karlsson som själv varit engagerad i föreningen i 20 år och som i dag är ordförande för Flimmer.

Förening som växer

Tiden som passerat sedan den där dagen i oktober har medfört fler medlemmar och gjort att Flimmer i dag är ett väletablerat namn för filmälskare. Inte allra minst Norrköpings filmfestival Flimmer som varit igång sedan 1999.

– Det finns otroligt mycket som är positivt med Flimmer. Norrköpingsbor är stolta över festivalen och utomhusbion. Alla har någon form av relation till det. Vi märker också att fler och fler vill engagera sig, säger Teresa Häll, projektledare. Utomhusbion är den största i Sverige och sedan några år tillbaka åker utomhusbion på turné runtom i Sverige. Ett 40-tal kommuner hinner besökas under sommarsäsongen.

Firerier hela året

Under årets filmfestival, som går av stapeln i oktober, kommer det firas lite extra eftersom värden själv fyller jämnt.

– Vi började firandet i våras då vår logga fick pryda kaktusplanteringen i kaktusparken. Under året har vi även plockat fram några av de filmer som visats under åren, till exempel ”Picassos äventyr” och ”Svart katt, vit katt”. Vi håller ett filmquiz som vanligt och kommer att ha olika kringarrangemang under festivalen, berättar Teresa Häll.

70 filmer för alla smaker

Festivalen innehåller det mesta i filmväg. Drygt 70 filmer flimrar på stadens biografer.

– Vi försöker hålla en god spridning på filmerna geografiskt sätt, alltså plocka in filmer från olika länder. Vi vill också skapa genusmedvetenhet för att hålla en god balans i programmet. Filosofin bakom programmet är att alla filmer är lika viktiga oavsett om de drar 30 personer eller 300 personer, påpekar Johan Karlsson.

Vördnasfull omtanke

Den tredje oktober sparkar det igång då en hel vecka fylls av film och kalas. Johan Karlsson och Teresa Häll har inget tvivel om att föreningen kommer att leva vidare i minst 60 år till.

– Då kanske vi visar film på månen istället, säger Johan Karlsson och skrattar innan Teresa Häll inflikar;

– Det här är ett arv som vi måste vårda. Jag tror att det viktiga för människor är att samlas kring något. I vilket format samlingen sker spelar nog inte lika stor roll.