Fira sommaren med Pinot Noir

Sommaren är äntligen här. Luften är full av dofter och det blir grönare runt omkring oss; i skogen, på landet, men även på hyllorna i matbutiker och hemma i köket fylls det på med primörer, örter och kryddor.

Under sommaren äter vi gärna lite "lättare" mat, med det följer att vi också föredrar lättare röda viner och självklart mer vitt vin, rosé och inte minst mousserande.

Vår och sommar

Röda viner gjorda på druvan Pinot Noir förknippas ofta med vår och sommar och harmonerar bäst med lättare vår- och sommarmaträtter. De flesta Pinot Noir-vinerna har en mjuk, krispig smak. Man kan känna igen Pinot Noir-vinerna redan på den ljusröda färgen. Färgen är så ljus på grund av druvans tunna skal. Desto tjockare skalet är, ju kraftigare färg får vinet.

Pinot Noir tål inte värme och odlas oftast i regioner som har svalt klimat. Syran är hög och tanninerna är mjuka. Vinets typiska aromer är röda bär, såsom körsbär, hallon och jordgubbar, liksom blommiga aromer som ros och violett.

Pinot Noir är en mycket populär druva, historiskt född i Bourgogne i Frankrike. Druvan odlas runt om i hela världen och blev väldigt känd i Kalifornien i USA efter filmen "Sideways", en trevlig romantisk komedi med stort fokus på Pinot Noir-viner. Efter filmen höjdes försäljningen av Pinot Noir-viner rejält i USA.

Från den här druvan produceras allt från enkla, fruktiga viner till de mer komplexa, kraftfulla och dyraste vinerna i världen som exempelvis Romanée Conti (Bourgogne) som på auktion, beroende på årgång, kan kosta över 100 000 kr per flaska.

Till enkla sommar-sallader

Detta gör att, beroende på vinets kvalitet, kan Pinot Noir passa bra till enklare sommarsallader. Testa gärna att dricka det tillsammans med en Caesarsallad, med kyckling eller räkor. Ett vin med högre kvalitet, som är kraftigare, passar istället utmärkt till eleganta kötträtter. En typisk kombination är anka och Pinot Noir. Pinot Noir-viner är också ett av få röda viner som kan passa bra att kombinera med fiskrätter. Prova gärna en kryddig och mustig Pinot Noir till en grillad tonfisk, serverad med grillad sparris, toppad med rucola och parmesan och som med fördel serveras med limeaioli.

Börja gärna din "resa" inom Pinot Noir-världen med ett klassisk vin från Bourgogne; Laboure-Roi. Det är ett av de största vinhusen i Bourgogne. Vinet har en ljus röd färg och är bärigt i doften med inslag av hallon och jordgubb. I smaken är det syrligt och ska drickas ungt.

Carmelo Leone

Sommelier