• Gustav Andersson och Martin Hultberg gör film via det egna produktionsbolaget Gryt film. Foto: Fanny Miles

Filmtalanger upp ur sitt Gryt

Med musikvideor åt Emil Berg, reklamfilmer åt Norrköpings kommun och filmprojekt genom Eastwood i ryggen har Martin Hultgren och Gustav Andersson tagit vara på varandras styrkor och startat det egna produktionsbolaget Gryt film. I det lilla kryp-inet i en källarlokal i Johannelund arbetar de båda kreatörerna.

Namnet känns passande. I kombination med inredningen är det just ett Gryt de har skapat åt sig själva.

– Det är ett sätt att sticka ut och visa upp vårt koncept. Våra produktioner har ett genomgående bildspråk som stämmer överens med känslan i vårt kontor, säger Martin Hultgren.

Komplement till varandra

De båda kollegorna läste medieteknik på gymnasiet. Martin med inriktning mot film och foto och Gustav med inriktning mot 3D-animering. Åt varsitt håll gick de efter studenten men arbetade samtidigt sida vid sida med olika projekt, exempelvis musikvideos och långfilmspiloten Kor flyger inte.

– Vårt samarbete har utvecklats mer och mer de senaste åren. Vi tyckte det var ett bra tillfälle att starta ett bolag tillsammans, säger Martin Hultgren.

– Drömmen är att göra en långfilm, eller spelfilm, inflikar Gustav Andersson.

Genomgående bildspråk

Reklamfilmer, musikvideos och kortfilmer. När Gryt films produktioner flimrar förbi ska det finnas en röd tråd menar de båda herrarna.

– Vi livnär oss på reklamfilm och musikvideos men vill också få ihop en spelfilm. Vi kan inte nischa oss mot en genre däremot ska vårt bildspråk utmärka sig och kännas igen som något från Gryt film, säger Martin Hultgren.

Kortfilmsprojekt

Senast i raden av projekt går via utvecklingsprojektet Eastwood, som satsar på unga filmare i Östergötland. Kortfilmen, som kommer att ha sin premiär om ett år, handlar om flykten från ett fängelse.

– Det börjar i en smutsig och grisig by på 1800-talet och handlingen rör sig snart in i en fängelsemiljö. Där sitter många skurkar och en av dem bestämmer sig för att ta sig ut, vilket gör att fler hakar på. De lyckas och är nu på flykt. Till handlingen hör också att en av skurkarna bär på en ädelsten som de andra vill åt. Filmen visar en äcklig och egoistisk värld, berättar Gustav Andersson.

– Det ligger mycket teamwork bakom att göra film. Alla är värda cred, säger Martin Hultgren. Eastwood håller i sin premiär i november nästa år då Gustav och Martin kommer att delta med sin kortfilm.