• Ann-sofie Löw och Lina Marcusson tycker att det är viktigt att sätta fokus på den icke-komersiella filmen och låta den få en plats i Linköping. Foto: Fanny Miles

Film tar plats i Linköping

Nu tar Linköpings kommun ett starkt grepp om den icke kommersiella filmen och tar med sig den in i biosalongen. Nya satsningen Linköpings filmsalonger drar igång på fredag och parkerar strålkastarljuset mot filmkonsten. – Det är en satsning för att bredda filmutbudet i Linköping. Det som kommer att visas är ett komplement till SFs vanliga utbud, säger Ann-sofie Löw, sakkunnig vuxenkultur på Kultur- och fritidsförvaltningen.

Filmsalonger pågår under en hel vecka med start på fredag med oscarsnominerade filmen Ida av Pawel Pawlioski som öppningsfilm. Filmveckan drar igång med en halvdagskonferens på Konsert och kongress dit bland andra Per Eriksson från svenska filminstitutet och filmkritikern Johanna Koljonen kommer för att diskutera icke-kommersiell film.

Mingla film

Under lördagen blir det i stället inspirationsföreläsningar på Passagen. Crazy pictures, filmskaparna från Östergötland finns på plats för att prata om sitt skapande. Sedan rullar veckan på med filmer som Muren regisserad av palestinske Hany Abu-Assad, turkiska dramat Vinterdvala, dokumentären Om våld och amerikanske Den ovillige fundamentalisten. I samarbete med Film i öst och Cinemax har filmutbudet plockats fram.

– Vi vill återspegla mångfald så olika genrer och filmer från olika länder ska synas på bioduken, menar Ann-sofie Löw. Under tisdagen besöker Anna Odell Filmsalongerna med sin film Återträffen som hon också kommer att prata om.

Belysa filmen

Linköpings utbud för allmänheten har knappast varit brett. Kommunen hoppas att den här satsningen kan öka intresset för den icke-kommersiella filmen och hitta ett sätt att ge även den ”lilla” filmen en plats.

– Film är en relativt ny konstform, som inte har samma tradition som teater och litteratur. När vi gick ut med att Linköpings filmsalonger skulle dra igång märkte vi att intresset och efterfrågan var stor. Vi har fått mycket positiv respons på initiativet, säger Lina Marcusson, Sakkunnig barn- och unga på kultur- och fritidsförvaltningen. Biljetterna är dessutom en bråkdel av det konventionella biopriset. Varje filmbiljett kostar 25 kronor och finns att köpa på Filmstaden. Nu eller inför besöket.