• Filip Apelstav har arbetat på Länsförsäkringar Östgöta sedan maj förra året. Foto: Tommy Pettersson

Filip strävar alltid mot nya mål

Då elitspelare - nu bankchef. IFK Norrköpings före detta mittback Filip Apelstav har lämnat fotbollen bakom sig sedan länge. Numera arbetar han mot nya mål - inom bankvärlden.

Vi träffas på Platensgatan, i ett av Länsförsäkringar Östgötas kontor i Linköping. Här har Filip Apelstav haft tjänsten som bankchef sedan maj förra året.

– Länsförsäkringar Östgöta är, inklusive franchisetagare och mäklare, cirka 400 personer så det har varit väldigt många nya ansikten och nya relationer. I min roll som bankchef så har jag haft en intensiv tid där jag satt mig in i vår affär, men även bolaget generellt. I och med att jag sitter i företagsledningen så är jag en del i vad vi gör på sak och liv också. Det har varit intensivt, men fantastiskt roligt och lärorikt, säger han.

Elitidrott och studier

Att det är intensivt är dock inget som märks på honom. Han utstrålar ett lugn. Men så är han också van vid intensiva perioder.

1996 flyttade han, 24 år gammal, från födelseorten Göteborg till Norrköping och började spela fotboll i IFK Norrköping. Därefter blev det några år i klubbar utomlands, i Kina och Norge, innan han återvände till Norrköping igen. Han hann även med en del landslagsuppdrag under sin fotbollskarriär, med OS i Barcelona 1992 som en av höjdpunkterna. Parallellt med att han spelade elitfotboll började han studera till civilekonom, och att kombinera studier med spel på toppnivå har varit en utmaning.

– Efter ingenjörsstudier på Chalmers läste jag till civilekonom på Handelshögskolan i Göteborg. Det krävdes mycket struktur och fokus för jag bodde i Norrköping och pluggade på distans i Göteborg. Jag åkte dit och tentade av, och grupparbeten gjorde jag mycket på egen hand. Jag var väldigt fokuserad och tävlingsinriktad, och tänkte att det där ska jag fixa. Och det gick ju vägen, jag tog min examen, säger han.

Ledarroller

När han tog examen, 33 år gammal, hade han haft tränar- och ledaruppdrag inom fotbollen och var spelande assisterande tränare i Sleipner. Han ville göra någonting nytt, beslutade sig för att lägga av med fotbollen, och började arbeta med ekonomi. Som van ledare inom idrotten drogs han mer och mer mot chefsroller.

– Jag hade jobbat med människor tidigare och var intresserad av det, och av att leda, så ganska snabbt, efter ett och ett halvt år, blev jag privatmarknadschef på Nordea, säger han.

Utvecklas fysiskt och digitalt

I dag har han arbetat 12 år inom bankvärlden och kommer närmast från en tjänst som chef för Nordeas företagsenhet Östsverige.

– I den roll jag hade tidigare fick jag vara med i en hel del utvecklings- och strategiska projekt, så det finns mycket jag kan ta med mig därifrån då vi är en relativt ung bank. För oss är det viktigt att behålla och vårda vårt varumärke utifrån att vi är lokala och nära. Vi är kundägda och har de nöjdaste privat- och företagskunderna och vi vill fortsätta ha det. Vi har dessutom ett unikt helhetskoncept för våra kunder som innefattar bank, försäkring och fastighetsförmedling, vilket vi tror adderar ett stort värde till våra kunder, säger han.

Samma kickar

Som före detta fotbollsspelare tar han med sig mycket in i sin nuvarande yrkesroll.

– Ja, framför allt att bygga team, att leda ett team, att jobba mot mål och få människor att dra åt samma håll. Att inspirera och motivera medarbetare. Jag tycker att det är himla kul att få till glädjen i vardagen och att få människor att utvecklas, säger han.

I dag spelar han ingen fotboll, men han stöttar upp lite som ledare i Lindö FF där yngste sonen spelar knattefotboll. Han följer också IFK:s matcher med stort intresse.

– Jag följer IFK Norrköping och går dit och ser på matcher. Det är klart att man får en kick, och blir lite sugen på att spela, men jag vet ju vad som krävs för att stå därute. Var sak har sin tid som jag brukar säga, och jag kände att jag var färdig med elitfotbollen, säger han.

Den känsla han uppnått inom fotbollen får han i dag i stället i sitt nuvarande yrke.

– Jag har ett mål att sträva mot i dag också. Och de kickarna jag fick i fotbollen, de får jag när jag träffar kunder och när de blir nöjda och glada. Samma kick får jag också när medarbetare känner att, wow, det här blir ju toppen, säger han.