• Fadi Gabro och Leyla Gabro Gezici driver Café Färgargården i Norrköping. Här har de dukat upp för en fikastund i en anrika miljön. Foto: Leif Larsson

Fika i grönska och anrik miljö

På bordet står en kaffekanna och något hembakt. Trädgårdsmiljön består av flera röda hus inramade av lummig grönska. Bredvid flyter Motala Ström förbi. Café Färgargården i Norrköping är som gjord för en rofylld fikastund.

– Miljön lockar många, inte minst dem som inte har trädgård hemma. Här är det lugnt, skönt, harmoniskt och avkopplande, bedyrar Leyla Gabro Gezici som sedan 2010 driver kaféet tillsammans med syskon och maken Fadi Gabro.

På Färgargården fanns på 1800-talet en färgarmästare. Det är således en anrik hantverksmiljö med gamla hus som kan kollas in men till största delen fungerar platsen nu som kafé och matställe. Inne i den nya byggnaden, som är byggd i samma stil som de historiska, kan man fika inomhus. Utomhus är det rejält med svängrum, omkring 300 gäster kan samsas runtomkring i trädgården.

Bulle och våffla

Utbudet är hembakt kaffebröd i många olika varianter och lättare luncher som pajer, bakad potatis och smörgåsar. Leyla bakar allt fikabröd själv.

– Mina bullar är populära, det är kanel och kardemumma. Pitebullen med vaniljkräm som ser ut som en semla är också en favorit. Populärt är det också att beställa våra våfflor med sylt och även matvåfflorna som vi har olika röror på. Vi serverar också våffla med färska frukter. Våffla och bulle är vårt signum, fastslår hon.

Gäster kommer förstås från Norrköping men även mer långväga som Stockholm och Västmanland. Förutom privatpersoner så gästas kaféet även av dem som vill ha minnesstund, examensfest eller konferens.

– En del äldreboende kommer också hit. Även föräldrar med småbarn, här är det inte trångt för barnvagnen som i många mindre kaféer. Här får också rullstolar plats.

Teater i sommar

När kaffet är uppdrucket kan en skön promenad följa. Längs Strömmen kan man komma både till en rhododendrondal, Himmelstalundsområdet och in till centrala delar av staden.

– Många tar en runda på några kilometer, berättar Leyla.

Det är inte bara tungan, gommen och magen som får sitt på Färgargården. I sommar blir det också teater och fars, alltså något för själen och skrattmusklerna. För barn spelas Pettson & Findus medan vuxna kan njuta av lustspelet Snålvatten & Jäkelskap.