• Blus från DAY, byxor från Nolita.
  • Långklänning med spetsdetaljer från DAY.
  • Lekfulla armbanden från Hipanema finns i många färger. Ett julklappstips kanske?
  • Snäva klänningen från DAY med detaljer på ryggen.
  • Välklätt från Michael Kors.
  • Glittrig partyklänning från Ida Sjöstedt.
  • Gulddetaljer på en annars klassisk klänning från Michael Kors.
  • Ann-Sofie Speer och Erika Huméur arbetar på Fideli.

Festmode till julens helger

Bortom de fyra galleriorna finns ett stort utbud av personliga och unika butiker med inredning, mode och prylar. Vill du slippa risken att klä dig likadant som någon annan på julfesten kan det vara läge att lämna kedjornas enahanda sortiment.

I vinter får detaljrika kläder stort utrymme i butikerna. Michael Kors har glimmande metalldetaljer och crèmefärgade tyger. Istället för helsvart har det marinblåa kommit in i sortimentet hos Fideli.

– Det marinblå har blivit stort nu på senaste tiden. I vissa fall har man kombinerat marin- eller mellanblått med svart, för några år sedan var det otänkbart, säger Ann-Sofie Speer som äger butiken.

Bra på glitter

Ida Sjöstedts skapelser drar nästan alltid blickarna till sig. I vinter satsar hon på glitter.

– Det är mycket glitter och paljetter med i modebilden just nu. Just Ida Sjöstedt är bra på glitter och hennes klänningar är av kortare modell, berättar Ann-Sofie.

Danska plagg

Överlag är klänningar stort just nu och på Olgas Hus i Gamla Stan finns ett utbud av festliga plagg. Anna Göllas arbetar vanligtvis som hudterapeut på Style Station men hoppar ibland in som butiksbiträde på Olgas Hus.

– Många av våra festkläder kommer från det danska märket DAY, berättar hon och plockar fram några tjusiga exemplar. Den knälånga svarta klänningen av glansigt tyg ger ett dressat intryck framifrån, bakifrån syns den guldfärgade kedjan.

Romantisk spets

Den gråa långklänningen ger ett bohemiskt intryck men fungerar lika bra som den svarta till jul och nyår. Med resår i midjan framhävs de kvinnliga formerna och längs med sidorna finns spetsdetaljer.

– Spets kommer nog hålla i sig ett tag, konstaterar Anna Göllas.