• Publiken räcker inte till för att täcka alla festivaler. Foto: Olof Carlsson
  • Eldkvarn spelar på Bråvalla. Foto Robert Gustavsson.

Festivaldöden slog till

I dagarna har vi kunna läsa om att Siestafestivalen i Hässleholm slagit vantarna i bordet och ställt in årets festival. Tyvärr kommer vi se mera av inställda festivaler framöver menar branschfolk. På nystartade Bråvallafestivalen ser man dock ljust på framtiden.

Siestafestivalen i Hässleholm har funnits tio år men nu verkar dess saga vara all då man, med ganska kort varsel, ställde in årets upplaga av festivalen. I nuläget verkar det dessutom som om festivalen gått i konkurs. Orsakerna är många och pratet i branschen talar om flera olika orsaker.

– Just nu kan jag inte svara på vad det beror på att vi fick ställa in. Den analysen har vi inte klar för oss, säger Jesper Steffens, ordförande i Kulturföreningen Markan som driver festivalen.

 – Vi har haft intensiva dagar med möten med alla inblandade och vi ska försöka att hitta en lösning så att alla får tillbaka sina pengar och så att ingen ska lida ekonomiskt av detta, men vi är inte där än, fortsätter Jesper Steffens som självklart är både ledsen och nedstämd i och med att festivalens saga verkar vara all.

Det pratas ganska mycket om just festivaldöden i musikbranschen och många menar att det finns för många festivaler.

– För två veckor sedan låg det snö på marken och sommarens festivaler kändes ganska långt borta, menar Johan Lindqvist på boknings- och managementbolaget Blixten och Co. Han fortsätter:

Bra program

– Siestafestivalen  hade ett bra program, det är inte tal om annat, men det finns bara ett visst antal människor i Sverige som går på festival. Dessutom så finns det kanske tio till femton andra festivaler som kan locka mera . Men jag tycker att det är väldigt tråkigt då detta var den bäst skötta festivalen och något som kickat igång sommarfestivalsäsongen, fortsätter Johan Lindqvist som samtidigt berättar att Blixten och Co skulle haft tio artister med under Siesta men nu blir det inget av med det utan nu står han där med tio arbetslösa artister och band.

  – I framtiden kommer vi att få se mera av detta och många festivaler lider av någon slags hybris och vill vara störst i klassen när man i själva verket bara har underlag för, låt säga, kanske 10 000 personer. Sedan går ju de nischade festivalerna bra. Ta bara Sweden Rock Festival eller Emmaboda som varje år säljer slut på sina biljetter och går med vinst.

Går bra för uppstickare

När det kommer till årets festivaluppstickare Bråvallafestivalen i Norrköping så är det ingen ko på isen.

– Det går bra för oss och nu verkar det som om biljetterna till torsdagen tar slut vilken dag som helst, berättar Gunnar Lagerman på arrangerade FKP Scorpio och forstätter med att berätta att tredagarspassen har strykande åtgång precis som lyxcampingen har.

Död och undergång

Andra aktörer i branschen menar att det finns en stor del av amatörism i bakgrunden  när det kommer till festivaler som kanske inte har samma förutsättningar som Bråvalla och att saker och ting inte alltid sköts så bra som man kunde önska. Detta sagt i största allmänhet och som en förklaring till kommande festivalers död och undergång.

Jerry Prütz

jerry.prutz@linkopingsposten.se