• Ljusinstallationen "Circle of Life" av Rob van Houten, återkommer till Norrköping Light Festival och kan ses på Speyermans Holme. Foto: Mattias Lindh

Festival lyser upp igen

Det har blivit tradition för staden att bli lite extra upplyst såhär års. Den 1 december har Norrköping Light Festival premiär och det för tredje året i rad.

Fredag den 1 december är det premiär för den tredje upplagan av Norrköping Light Festival.  Ljusfestivalen är den enda i Sverige av sitt slag. 13 installationer, varav tio stycken är nya för i år, passeras längs ljuspromenaden som startar vid Carl Johans Park, ringlar sig utmed Motala Ström och genom Industrilandskapet för att till slut nå Visualiseringscenter C, där slingans sista konstverket är placerat. Konstverken är skapade av både lokala och internationella konstnärer.

– Vi har ett unikt samarbete med Amsterdam Light Festival och i år har vi kunnat skapa upplevelse utöver det vanliga som vi hoppas ska locka besökare till Norrköping, säger Mattias Persson, evenemangsansvarig på Upplev Norrköping.

Flera aktiviteter igång

På Spången mellan Sandgatan och Refvens grund kan man se konstverket Friendala, skapad av Chilienska Oh My Light! Studio. Bland de återkommande verken kan ljusinstallationen "Circle of Life" av Rob van Houten, ses på Speyermans Holme. På Holmentorget utmanas besökaren att trampa igång de fem tusen LED-lamporna i verket Lightbattle.

Precis som tidigare år kan man få en guidad tur med information och kuriosa kring festivalen och konstverken. I början på festivalperioden, den 6 december kommer också förra årets satsning på motions- och upplevelseloppet Ljusruset att komma tillbaka, där deltagarna uppmanas att bära lysande detaljer.