• Kusay Allawirdi bjuder in till Mellanöstern på Butängen. Foto: Tina Andersson

Fest och mat från Mellanöstern

På Butängen, mellan verkstäder och byggföretag, ligger Palmyra restaurang och lounge. Här vill Kusay Allawirdi bjuda in Norrköpingsborna till fest och mat i Mellanösternanda. 

– Fler får upp ögonen för det orientaliska köket, vi märker att det är uppskattat här i Norrköping, säger Kusay Allawirdi, som sedan tidigare även driver Fräcka Fröken.

För 15 år sedan låg en restaurang med samma namn, tvärs över gatan. Dagens Palmyra är någonting helt annat, menar Kusay. Restaurangen har sitt namn från den antika staden Palmyra i Syrien och nu fylls lokalerna, som består av en restaurang och en lounge, med kulinariska smaker från Mellanöstern. 

Rustade upp

I april tog han över och rustade upp lunchrestaurangen på Fredrikdalsgatan på Butängen. Idag trängs husman med meze-buffe på lunchmenyn. På kvällarna sprakar kolgrillen och de orientaliska rätterna träder fram.

I köket basar kockarna, från Syrien och Libyen, över grunden i restaurangens profil, som är de orientaliska rätterna.

– Det ska vara en totalupplevelse att komma hit, med dofterna och smakerna från kolgrillen och meze.

Känsla av utlandet

I lokalen finns utrymme för fest, där Kusay tar emot större sällskap. Hit vill han locka familjer för dop, bröllop och födelsedagar. I framtiden vill han arrangera festligheter med livemusik och artister. Intresset för catering av den orientaliska maten har också börjat dyka upp och i jul var det flera som anlitade köket för ett alternativt julbord. 

– Hit ska man komma med de man tycker om och äta gott. Vi vill skapa en känsla av att vara i utlandet.