• Fick hjälp med trasiga tänder. Foto: Kajsa Nilsson

Fenah fick laserhjälp

Flasknosdelfinen Fenah på Kolmårdens djurpark har haft problem men sina drygt 100 tänder men nu är de tack vare laserteknik lagade.

Man hade länge misstänkt att något inte stod rätt till med Fenahs tänder och hon var även väldigt benägen att leka med bollar och annat. Något som, enligt veterinär Torsten Möller skulle kunna vara ett tecken på allt inte stått rätt i hennes mun.

Lek trolig orsak

– Att Fenahs tänder sett ut som de gör kan ha orsakats av att hon sedan hon var liten lekt mycket med bollar och liknande, vilket i sig kan vara ett tecken på ett bakomliggande tandbesvär. Vad som är hönan och ägget i det här fallet är svårt att säga. Det kan också ligga en ärftlig komponent bakom, då vi kan se en lindrigare form av samma typ av dåliga emaljbildning både på hennes mamma och bror. I övrigt är det svårt att exakt peka på orsaken till hennes tandproblem, säger Torsten Möller chefsveterinär på kolmården, som även är osäker på om hon haft ont eller inte.

Laser hjälper

– Det finns olika teorier om detta men jag hoppas att hon inte haft besvär av de drygt 60 procent av hennes tänder som var trasiga på ett eller annat sätt.

– Eftersom delfiner, liksom andra tandvalar, har en kort, konisk rotkanal har traditionella typer av lagningar lossnat nästan direkt. Dessutom går den här laserbehandlingen väldigt fort och är, så vitt vi har observerat, i det närmaste smärtfri för djuret, berättar Torsten Möller, som än så länge bara kunnat dra positiva slutsatser av laserbehandlingen. Torbjörn Lundström (DDS, behörig legitimerad tandläkare inom djurens hälso- och sjukvård) har behandlat tänderna på Kolmården djur sedan 80-talet, men att behandla med laser är relativt nytt för både honom och Kolmårdens veterinärer..