• The Sounds består av förutom Maja Ivarsson också Felix Rodriquez, Johan Bengtsson och Jesper Anderberg. Foto: Universal

Femton år i högklackat

Maja Ivarsson är sångerska i The Sounds som är ett av våra internationellt mest kända popband. Den åttonde november kan du se dem på Flygeln.

– Hej, det är Maja, säger rösten i andra änden av telefonlinjen. Det är Maja Ivarsson som ringer upp från New York eller om det var Berlin, om det nu inte var Stockholm. Undertecknad har inte riktigt klart för sig var hon befinner sig och det har knappt intervjuobjektet heller. Det råder nämligen hektiska tider i The Sounds-land då en ny platta ska ligga klar för nedladdning. ”Weekend” heter albumet och när du läser detta har du säkert redan hört singeln ”Shake, shake, shake” och nu ger de sig ut på de svenska vägarna igen.

Världen som arbetsplats

– Vi har ju, tidigare, inte spelat så mycket här hemma utan varit något av doldisar för den svenska publiken men i somras gjorde vi en del stadsfester och festivaler vilket jag tycker är väldigt roligt. Annars har vi spelat mycket i USA men även i Europa, säger Maja som gått från att ha setts som en kaxig rockbrud till att bli, nästintill, folkkär via sitt medverkande i ”Så mycket bättre” och ”Sommar”. I båda programmen har hon varit både självutlämnade och frispråkig vilket gjort henne till en förebild för, främst, unga tjejer.

Ingen förebild

– Det har aldrig varit min mening att bli en förebild för någon utan jag ville bara berätta om vad jag har varit utsatt för och varit med om både vad det gäller tråkiga händelser och sådant som varit betydligt roligare. Men, om min historia kan hjälpa någon så blir jag självklart glad, menar sångerskan som får mail eller brev från unga flickor så gott som dagligen där de berättar om hur mycket det betytt för dem att hon berättat om, bland annat, övergrepp. Betydligt nera lättsamt och roligt var det då den förre Nirvanatrummisen och Foo Fighters-ledaren Dave Grohl dök upp i bandets loge och ville ha några tröjor och en platta.

Dave fick betala

– Vi spelade ihop på en festival och tydligen gillade han vad han hörde och kom sedan till logen och ville ha lite prylar av oss. Det här var i början på vår karriär och vi var fattiga så vi sa att han inte kunde få något gratis utan fick betala för det han tog vilket han också gjorde med ett leende. Sedan kom han in i logen och bjöd på whisky. När han sedan hade vår t-shirt i en av Foo Fighters videos var det till stor hjälp för oss, berättar Maja som är känd för sin sceniska utstrålning och stora inlevelse. Dessutom far hon runt på scenen i extremt höga klackar. Har det aldrig hänt att hon ramlat eller vinglat till?

Vinglar till ibland

– Visst har jag det men då har jag nog druckit en öl för mycket! Annars har jag femton års vana av att uppträda med höga klackar, säger Maja Ivarsson och ler.