• Med våren kommer bostadsförsäljningen igång. Foto: Kajsa Nilsson

Färre bostäder till salu

Högsäsongen för bostad börjar nu

Antalet tillgängliga bostäder minskar både i Linköping och Norrköping. Det visar Bovisions ögonblicksbild för mars 2015.
Sajten Bovision är en marknadsplats för bostäder på internet. De för statistik över hur många bostäder som finns tillgängliga till försäljning. I Linköping fanns det i november 2014 319 bostäder till salu. Förra månaden 261 och i mars blott 228. I Norrköping har siffran sjunkit från 220 saluförda bostäder i november till 197 i februari och 164 i mars. Sifforna visar hur många bostäder (villor, radhus och bostadsrätter) som var till salu under en dag, det är alltså inte en sammanlagd siffra för månaden.
– Det är stor efterfrågan av bostäder samtidigt som antal bostäder till salu är begränsat. Det pressar upp priserna. Den historiskt låga räntan på bostadslån bidrar också till en ökad efterfrågan på bostäder, säger Peter Rydås, vd på Bovision via ett pressmeddelande.

Nu börjar säsongen

I samma pressmeddelande skriver Bovision att hushållens lån vid utgången av 2014 uppgick till 3 259 miljarder kronor, vilket motsvarar knappt en tredjedel av hushållens finansiella tillgångar. Lånen ökar som mest under andra kvartalet.
Andra kvartalet är vanligtvis den period på året som flest bostäder byter ägare. Startskottet brukar vara under påskveckan då våren gör entré. Maj är för det mesta topp i antal sålda bostäder.