• Basim har gett Fariba grönt ljus att köra bil. Foto: Max Elofsson
  • En ryggmärgsskada har gjort att Fariba är rullstolsburen. Men det stoppade henne inte från att ta sitt körkort. Foto: Max Elofsson

Fariba tog körkort - trots sitt handikapp

På Basses Trafikskola hände nyligen något som ännu är rätt så ovanligt. Fariba Hosaini kom in och ville ta körkort, problemet var bara att hon är handikappad och är rullstolsburen. Men där såg inte trafikskolans ägare Basim Hanouch några hinder utan skaffade i stället fram en handikappanpassad bil och i dag har Fariba sitt körkort.

Den speciella bilen som hon körde under tiden som hon tog själva körkortet är speciellt anpassad för handikappade personer. Man använder inte gas- och broms pedaler, utan istället finns en särskild spak där växelspaken vanligtvis brukar vara placerad. Med den kan man både gasa och bromsa bilen.

Bilen har också en del andra finesser som inte finns på vanliga bilar, till exempel ett handtag på ratten som gör det enklare att styra den med endast en hand.

Frihetskänsla

Fariba Hosaini tog körkortet under en ganska kort period. På fyra månader var hon klar och då var hon ändå helt nybörjare när hon kom till första körlektionen. Det tycker Basim är en mycket bra prestation.

– Det var första gången jag satt bakom ratten. Det var lite svårt men det gick bättre och bättre, säger hon.

Nu framöver är hon på gång att köpa sig en egen bil som kommer att innehålla en robot som hjälper henne med få in rullstolen i bagageutrymmet. Det innebär även att hon då kan klara sig helt på egen hand.

Hon beskriver det hela som en stor frihetskänsla och tycker det är skönt att kunna köra när hon vill och slippa färdtjänsten.

Flerspråkig och jubileum

Vad Basim Hanouch själv känner till så är dem de ända i Norrköping som erbjuder möjligheten för handikappade att ta körkort. Det tycker han är viktigt att framhäva.

– Man ska inte behöva resa iväg hur långt som helst för att ta sitt körkort, det går bra här i Norrköping, säger han.

Basses Trafikskola är flerspråkig, vilket gör det lättare för personer med invandrarbakgrund att förstå och hänga med på vad som menas under både teori och praktisk undervisning. Förutom svenska så går engelska, arabiska och syrianska bra.

– Vi gör det för att så många som möjligt ska förstå vad det handlar om. Tyvärr är det många som bara förstår lite grann när de går på till exempel riskettan på svenska, då tycker vi att det är bättre att vi håller det på deras modersmål, säger Basim Hanouch.

Basim har tidigare erfarenheter från restaurangbranschen och som spårvagnsförare i Norrköping. Men efter en tid valde han att omskola sig till trafiklärare i Örebro. Därefter jobbade han på en annan trafikskola i Norrköping och för tre år sedan öppnade han sin egen trafikskola. Så nu i februari firade de sitt jubileum. Företaget har vuxit och har nu tre stycken körskollärare och receptionist.