• Annika Nilsson driver inredningsbutik i Norsholm. Här visar hon sin nya kalkfärg som hon hävdar har många fördelar. Foto: Leif Larsson
  • Här är en barnstol som Annika gjort i ordning och målat med sin nya kalkfärg.Foto: Leif Larsson

Färg som inte kräver tålamod

Annika Nilsson ville bredda sitt sortiment i sin inredningsbutik och fann en mångsidig målarfärg med flera plus. Exempelvis torkar den på cirka en timme och kan användas både på trä, glas, metall och betong.

Hösten 2010 öppnade Annika Nilsson inredningsaffären Bondromantik i Norsholm och dessutom egen nätbutik. Hon säljer allt möjligt som har med inredning att göra, från kuddar till byråer, från lampor till pynt. Hon vurmar för saker från sekelskiftet 1800-1900 men har både gammalt och nytt.

– Mycket är i lantlig stil och jag får tag i saker på nätauktioner, när någon rensar ur sitt hem eller säljer från dödsbon. Jag samarbetar också med lokala hantverkare och säljer deras produkter. Då får kunden unika saker som ingen annan har, påpekar Annika.

Efter sommaren lanserade Annika en ny produkt, målarfärg med namnet Vintage Paint från den danska firman Jeanne d´Arc Living. Det är en kalkfärg och sådana har funnits på marknaden länge men Annikas variant är modernare och har fler nyanser.

– Man kan måla på alla material, den torkar på en timme, är giftfri, så gott som luktfri, väldigt dryg och vattenbaserad. Fler och fler upptäcker den här färgen och den blir allt populärare i inredning, bedyrar hon.

Färgen finns i nyanserna i vitt, grått, beigt och pastell. Passande i butikens lantliga stil.

– Vanligast är att måla på trä. Man kanske börjar med kökssoffor, byråer och stolar men går sedan vidare och provar färgen på exempelvis gamla ljusstakar i metall. Den stora grejen är att man slipper allt tråkigt förarbete med den här färgen, exempelvis slipa före målning. Efteråt behandlar man med vax så att färgen förseglas och gör det hela slitstarkt. Vaxytan torkar också fort och börjar man på kvällen så kan en stol vara klar att använda morgonen därpå, redogör butiksinnehavaren.

Annika har således en fysisk och en internetbaserad butik. Så här års köps det mera ur nätshopen, på sommaren är det tvärtom.

– Jag har nog Sveriges minsta inredningsbutik, ytan är knappt 30 kvadratmeter. På sommaren har jag öppet i trädgården och säljer blommor och trädgårdstillbehör, berättar Annika.

Möbler är således en del i sortimentet. Annika märker att shabby chic, alltså lantligt och slitet, fortfarande är trendigt. Och i den stilen är det vit färg som gäller.

– Vitt säljer bäst men även grått som är det nya vita. Många vill blanda upp det vita och då passar grått bra. Även beiga naturtoner kommer liksom pastellfärger. Det är milda och mjuka toner som passar den lantliga stilen.

Ibland säljer Annika möblerna i befintligt skick, andra gånger gör hon i ordning dem.

– Jag målar en hel del och gör möblerna mer personliga, avrundar Annika Nilsson, ägare till den lilla mysiga butiken belägen precis vid Göta kanal.