• Vasaparken kommer att vara välfylld under Dam-EM i sommar. Illustration: Upplev Norrköping
  • Maria Olofsson. Foto: Therese Ekstrand
  • ”I Vasaparken ska man dras med i EM-stämningen” säger Maria Olofsson på Upplev Norrköping. I parken kommer en fanzon att vara EM-festens hjärta då det inte spelas match i Norrköping. Foto: Therese Ekstrand

Fanzone ska få alla att ryckas med i EM-festen

En fanzon i Vasaparken ska få med Norrköpingssborna i EM-stämningen i sommar. – Vi vill att man ska ryckas med, säger Maria Olofsson, på Upplev Norrköping.

Vasaparken i centrala Norrköping kommer att bli hjärtat av fotbollsfesten i sommar. En fanzon, ett område i parken, kommer att fyllas med aktiviteter under tiden som Dam-EM spelas i Norrköping.

– Det kommer så klart finnas en storbildsskärm, där man kan följa EM-matcherna som inte spelas i Norrköping. Men parken kommer också fyllas med aktiviteter under hela perioden, allt från allsång till zumba, säger Maria Olofsson, som varit med och planerat parkfesten.

Öppet i 15 dagar

Området kommer att öppnas för allmänheten den 10 juli och vara öppen till den 25 juli, då den sista matchen spelas i Norrköping. På området kommer det att finnas storbildsskärm och en scen. Därtill kommer en plan för fotbollsturneringar, sponsorstält och ett avdelning för en tv-spelsturnering.

– När man tänker på fotbollsfest så tänker man kanske på öldrickande och gapighet. Men vi vill ha en stämning som är trivsam och vårt område har en familje- och ungdomsprofil, hit kan man komma gammal som ung.

Förhoppningen är att skapa möten mellan fans från andra länder och Norrköpingsbor. Fritidsgårdarna i kommunen är också involverade och zonen ska ge ungdomar något att göra.

Skapa fest

– Tanken med området är att det ska skapa en fest kring fotbollen. Förhoppningen är man dras med i fotbollstämningen och få uppleva något speciellt, säger Maria Olofsson.

När matcherna spelas i Norrköping kommer fanzonen att stänga en timme innan avspark.

– När det är matchdags kommer vi ordna en fan-walk till arenan, och gå upp till matchen med buller och bång. Att vi inte visar matchen i fanzonen beror på att vi inte vill konkurrera med oss själva, säger Maria Olofsson.

Chans att slå Linköping

Norrköpingsborna kommer också få möjlighet att visa Linköping var skåpet ska stå – genom att tävla mot grannstaden. Det handlar bland annat om vissa färdighetssporter och i en tv-spelsturnering kommer städerna att mötas.

– Så vi hoppas att Norrköpingsborna antar utmaningen, säger Maria Olofsson.

Mattias Sävenstrand

redaktion@norrkopingsmagazinet.se