Fängslade journalister till Norrköping

Journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye satt fängslade i Kalityfängelset i Etiopien under 438 dagar. Nu kommer föreställningen "Kality – vittnesmål från Kalityfängelset" till Norrköping.

För en tid sedan bad Martin Schibbye fångar och före detta fångar, vid samma fängelse där han och Johan Persson själva satt frihetsberövade, att skriva ner texter och vittnesmål om vad skrivandet betyder, varför de blev journalister och hur de ser på sin situation och sin framtid.

– Man har tagit friheten från de här kollegorna, de har förnedrats och i en del fall torterats. Men det finns en sak som ingen har kunnat beröva dem – rätten att bestämma vem man är. Och de har fortsatt att skriva, fortsatt rapportera och på så sätt behållit sin frihet även i fångenskapen, säger Martin Schibbye.

Nu har texterna bearbetats av dramaturgen Eva-Maria Dahlin och den 23 april kommer den turnerande föreställningen till Hörsalen i Norrköping. För regin står Måns Lagerlöf, teaterchef på Riksteatern.

– Hoten mot det fria ordet är mer påtagliga än på mycket länge. De modiga journalister som bidragit med texter till den här föreställningen hjälper oss sätta fokus på en av demokratins överlevnadsfrågor, säger Måns Lagerlöf, regissör.