• Kanske tas julbadet i ett vattenfall i år? Foto: Privat
  • Julmys på stranden. Foto: Privat
  • Jullovsutflykt utan mössor och vantar. Foto: Privat
  • Det blir ingen julmust för Sixten och Edit i år. Men att dela på en kokosnöt är inte fel det heller. Foto: Privat

Familjen Kronkvist firar en brasiliansk jul i år

Snötyngda granar och en nattsvart himmel prydd med glittrande stjärnor. Is på sjön, tappar från taken och frostrosor på fönsterrutorna. Visst är det så vi ser den perfekta julen, trots att det sällan ser ut så i den här delen av landet. Men en del får det varmare än så i jul. Familjen Kronkvist, som består av pappa Peter, mamma Sofia och syskonen Sixten och Edit firar i år jul i Brasilien i 40 graders värme och solsken.

– Jag saknar verkligen snö! säger Sofia på messenger från Araraquara i delstaten São Paolo i sydöstra Brasilien, där familjen har sitt hem sedan snart ett år tillbaka.

– Jag ser ju i almanackan att det är december. Köpcentrumen är julpyntade med stora kransar, ljus och glitter och Facebook fylls med bilder på hur kompisarna hemma bakar pepparkakor, tänder adventsstjärnor i fönstren och övar inför julkonserter. Men jag har ändå svårt att riktigt förstå, eftersom sommaren är på väg här.

Ljusen smälter

Hon berättar att hon brukar vara den som njuter av adventstiden. Av att tända ljus, njuta av mörkret och lugnet och känna atmosfären av förväntan.

– Här känns det inte som någon riktig idé att ställa fram några ljus. De smälter bara och visst känns det lite tomt.

Familjen ska vara kvar i Brasilien i ett drygt halvår till, innan det bär det av hem igen. Så det gäller ju också att ta tillvara på de upplevelser Brasilien erbjuder här och nu.

– Visst är det ett otroligt tillfälle att få lära känna en annan kultur. Det här ger oss alla erfarenheter för livet, säger Sofia.

Men julen då?

–  Jag känner inget behov av att ställa till med ett julbord på svenskt vis. Barnen önskar sig nog en gran, men vi har pratat om att göra något tillsammans istället för att köpa en massa julklappar. Kanske blir det en vandringstur i bergen i granndelstaten Minas Gerais. Bara njuta av naturen och spana på djur. På julafton äter vi nog en god middag tillsammans och vem vet- det kan bli ett bad i något vattenfall. Jul på svenskt vis finns det gott om tid att fira sen.