• Patrik Jönsson är bara 32 år men har redan hunnit vara rektor för Jönsbergska idrottsskolan i nio år.
  • Karriären som framgångsrik fotbollsspelare tog slut efter en olycklig hjärtsäcksinflammation. Nu arbetar han med rörelseglädje för barn och ungdomar.

Fair play för Jönsbergskas rektor

När fotbollskarriären fick ett abrupt slut 2007 kom en vändning i Patrik Jönssons liv. Och trots att det var ett svårt beslut att ta ångrar han inte att han lade fotbollsskorna på hyllan. Nu arbetar 32-åringen som rektor på Jönsbergska skolan i Norrköping sedan nio år tillbaka och han ägnar fritiden åt att stödja sitt forna lag IFK Norrköping.

Det var när han av en slump blev anställd som vikarierande idrottslärare på Uttersbergsskolan som intresset för att arbeta i skolan föddes. Tidigare hade han inga som helst planer på att arbeta i den sektorn. Vikariatet på Uttersbergsskolan ledde så småningom till att han fick timmar på Råsslaskolan i kombination med jobbet på Uttersbergsskolan och platsen i IFK Norrköpings allsvenska herrlag.

– Jag fastnade för läraryrket och tyckte att det var spännande att se att man gör skillnad för eleverna. Vi var några stycken som arbetade i samma arbetslag på Råsslaskolan och vi kom fram till en arbetsmodell som bygger på mycket idrott och värdegrundsarbete med diskussioner om respekt. Vi märkte att elevernas resultat blev bättre av det och det är samma modell vi använder på Jönsbergska skolan som vi fyra startade tillsammans år 2005.

Hjärtsäcksinflammation

Fotbollen har alltid haft en viktig roll i Patrik Jönssons liv och han började spela i IFK Norrköpings pojklag som sjuåring och tog sig genom hela ungdomssystemet tills han blev senior och tog plats i A-laget. Att den framgångsrika spelaren till slut fick lämna planen beror på en olycklig hjärtsäcksinflammation som aldrig riktigt läkte.

– Jag minns första gången det hände. Vi hade varit iväg med U21-laget på landslagsträff och strax efter, bara några dagar efter att jag hade tagit studenten från De geer-gymnasiets fotbollsprogram, fick jag första symptomen. Att det uppstod beror på att jag drev på kroppen för hårt. Jag tränade 7-10 pass i veckan och dumt nog även när jag hade feber.

Det var det som utlöste hjärtsäcksinflammationen.

– Jag fick förhöjd puls, svårt att andas, tryck över bröstet och hjärtklappning. Då blev jag orolig, berättar Patrik Jönsson när vi ses ett par veckor innan skolstart.

Tacka nej till allsvenskan

Sedan fortsatte hjärtsäcksinflammationen att göra sig påmind med jämna mellanrum och han tvingades till perioder av sjukskrivning från fotbollen. Som längst var han borta i sex månader innan han till slut tog beslutet.

– Det var mycket som stod på spel. Jag hade fått anbud från allsvenska och utländska klubbar och att få spela var min stora pojkdröm. Till slut valde jag att sluta med fotbollen helt och jag har aldrig ångrat mig.

Turpojken Frans

Sedan 2007 då han lämnade fotbollen har arbetet med Jönsbergska skolan tagit upp långt fler än åtta av dygnets 24 timmar och det hårda arbetet har belönats med en god tillströmning av elever.

– Vi har ett maxtak på 312 elever och det har vi uppnått. Vi skulle säkert kunna ha dubbelt så många elever men det är viktigt för oss med stämningen på skolan. Lärarna ska kunna alla elevers namn och eleverna ska lära känna varandra så långt det går.

Även sambon Frida Forsström arbetar på Jönsbergska idrottsskolan och hon undervisar i SO och idrott. Det var genom jobbet som de träffades och den 4 juli i år föddes deras första gemensamma barn, sonen Frans. Trots att han funnits i livet bara två månader har pojken redan hunnit med att se två hemmamatcher på Nya Parken.

– Lilla Frans för tur med sig! På matchen mellan IFK Norrköping och Djurgården gick det bra ända tills ljudvolymen blev för hög. Då blev Frida tvungen att gå bort med honom från läktaren. Då förlorade vi matchen. När han var med på matchen mot Elfsborg höll han sig på läktaren hela tiden och då vann vi, redogör den redan nu stolta fotbollspappan.

– Han ska lära sig i tid, utbrister han skämtsamt om IFK Norrköpings kanske yngsta fan.

Beträffande föräldraledighet har paret valt att dela upp det redan från början.

– Frida vill inte bara vara hemma, därför kommer hon arbeta två halvdagar i veckan och jag får vara föräldraledig. Det passar bra, jag vill ju ha mycket tid med Frans, säger han med ett leende.

Fair play

Att Patrik Jönsson både är rektor och har sitt namn i skolans namn är inte annat än tillfälligheter.

– Jönsbergska är en sammanslagning av mitt efternamn och en av de andra grundarnas efternamn, Maria Lundberg. Vi tänkte från början heta Fair play-skolan men det låter lite töntigt, trots att det är det vi egentligen står för.

Att just han blev rektor har att göra med den nya skollagen från 2011.

– Vi var från början rektorer, alla fyra. Men när den nya lagen kom valde vi att göra mig till ensam rektor, de andra ville inte bli det. Jag gick rektorsutbildningen på Linköpings universitet och nu undervisar jag 25 procent utöver mina rektorsuppgifter. Att vara rektor för en friskola innebär mycket företagsuppgifter som kommunala rektorer inte har, förklarar han.

Nya utmaningar

Det är utmaningarna som driver Patrik Jönsson att arbeta och att trivas och kanske är det därför han tog på sig uppdraget som ordförande för division 1-laget IF Sylvia.

– Jag är sedan sex år tillbaka ledamot i IFK Norrköpings styrelse och vi fick frågan om vi kunde hjälpa nedläggningshotade IF Sylvia på fötter igen. Vi jobbar mycket med att spara in kostnader och det har tyvärr inneburit att vi varit tvungna att halvera spelarkostnaden. Nu arbetar vi för att landa på plus minus noll. Sedan får vi se om IFK Norrköping fortsätter att samarbeta med Sylvia eller om det bara var hjälp för rädda föreningen.

Också i rektorsrollen söker Patrik Jönsson ständigt nya utmaningar.

– Med stor tävlingsinstinkt vill jag hela tiden förbättra skolan. Vad saknas? Finns det något att förbättra? Så tänker jag. När det inte finns något mer att förbättra eller utveckla kommer jag nog söka mig till nya utmaningar. Men Jönsbergska kommer alltid vara min bas, avslutar han.

Fakta:

Namn: Patrik Jönsson.

Ålder: 32 år.

Bor: Vid Ensjön i Norrköping.

Uppvuxen: Haga/Eneby i Norrköping.

Familj: Sambon Frida, sonen Frans (6 veckor) och bonussönerna Axel (12 år) och Filip (14 år).

Gör: Rektor samt matte- och idrottslärare på Jönsbergska idrottsskolan i Norrköping som han startade 2005 tillsammans med Maria Lundberg, Maria Eriksson och Patrik Andersson. Han är även styrelseledamot för IFK Norrköping och styrelseordförande för IF Sylvia.

Drömprojekt: Jag har en lista med olika platser som jag vill besöka. Det vore en dröm att få bocka för allihop.

Håller på: IFK Norrköping och Manchester United.

Citat: Det var mycket som stod på spel. Jag hade fått anbud från allsvenska och utländska klubbar och att få spela var min stora pojkdröm.