• Ewa Fellnert lirar barytonsaxofon i Ewa Fellnert saxofonkvarett. Söderköpingsbon berättar att saxofonmuusik kan spelas i de flesta musikstilar och passar att framföras i många sammanhang. Foto: Leif Larsson
  • Ewa Fellnert älskar sin barytonsaxofon som hon tycker är både vacker och mekaniskt fascinerande. Och som dessutom har ett brett utbud av klanger. Foto: Leif Larsson

Ewas saxmusik är rockig och rogivande

År 2010 tog Ewa Fellnert initiativ till en musikgrupp som bara trakterar saxofoner. En ganska ovanlig sättning. – Jag älskar mitt instrument, säger Ewa rättframt.

Ewa Fellnert Saxofonkvartett består av Ewa själv och tre män. De är från Söderköping och Norrköping. Ewa är alltså katalysator till gruppen som från början var en kvintett men numera en kvartett.

– Jag kommer från Trosa där jag spelade i en saxofonkvartett med bara kvinnor, den finns för övrigt fortfarande. När jag kom till Söderköping började jag ragga musiker. Jag ville spela även här.

Bara saxofonister

Resultatet blev en ovanlig ensemble med bara saxofonspelare. Ewa klargör att det både går och är kul att spela alla genrer med enbart saxofoner. Som visor, folkmusik, klassiskt, jazz. Även rock. Som kvartetten släppte loss med på Konstmuseet i Norrköping i mars 2013.

– Vi framförde ett Beatles-program med en kör från Norrköping. Det är roligaste spelningen hittills, det var fullsatt. Vi spelade bland annat rocklåten Back in the USSR, då var det ett rejält tryck, berättar Ewa.

Fascinerande instrument

Hon började spela i vuxen ålder och är självlärd både på instrument och noter. Hon föll för barytonsaxofonen.

– Den stämmer in på mig. Den är tung och rejäl och bred i tonen. Det är basalt i grunden men det finns många klanger i den, även höga toner. När vi spelar brukar vi växla melodislingorna mellan instrumenten.

I kvartetten finns nämligen en bred instrumentrepertoar med sopran-, alt-, tenor- och barytonsaxofon. Ewa beställde sin sax från ett franskt företag, den är justerad för att passa hennes fingrar. Hon tycker det är ett vackert instrument.

– Den fascinerar med all mekanik. Alla klaffar som ska stämma och öppnas och stängas i olika kombinationer.

Variation i musiken

Ewa spelar lite på saxofonen för tidningen och sätter även på en inspelning med saxofonmusik där hon medverkar. Musiken är omväxlande rogivande och ryck-i-benen-bringande.

– Det kan vara meditativt med sakral musik i en kyrka och andra gånger riktigt häftig musik. Barytonsaxen kan bröla på ordentligt. Vi vill visa att det finns en bredd i saxmusiken och öppna nya musikaliska dörrar åt människor. Vara kulturbärare om man får använda ett fint ord, säger söderköpingsbon.

Gruppen gör inte egen musik utan köper noter. De har bland annat fått hjälp av Bernt Eklund, välkänd och renommerad musiker på Gotland.

– Han har försett oss med fina saxofonarrangemang och vi har också träffats och fått goda råd av honom, förtäljer saxofonisten och lovordar samtidigt sina kollegor i kvartetten, Esa Falkenroth, Bernt Lindberg och maken Anders Jansson.

– Det är väldigt duktiga musiker som även är med i andra konstellationer.

Passar överallt

Musikgruppen började sin bana med att spela i östgötsk radio och har sedan gjort några spelningar, bland annat en på en tillställning på Stinsen i Söderköping. Saxofonmusik passar i många sammanhang bedyrar Ewa. Som att inleda en konferens eller ett möte med, som pausmusik, mingelmusik eller som lunchkonsert i en kyrka. Bland annat.

Hon har i dag ett halvtidsjobb utanför musiken och vill fortsätta med nuvarande uppdelning.

– Visst skulle det kunna vara roligt att spela på heltid, men jag är inte på en nivå där det är möjligt. Det är bra som det är och kraven skulle öka markant och man ska leva på musiken, fastslår Ewa Fellnert och fortsätter att spela för att det är roligt.