• Cnema på Kungsgatan i Norrköping är en av alla skådeplatser under helgen. Foto: Max Elofsson

Eva skapar fotofest

Under helgen arrangeras Spegla Fotografiska dagar i Norrköping. Det blir ett tillfälle för den intresserade att se spännande och nyskapande fotografier av kända och mindre kända fotografer.

På flera olika platser i centrala Norrköping kommer man att kunna ta del av fotografier i mängder under helgen vecka 41. Cnema, Arbetets museum, Galleri Kameleont och Tullhuset är några av platserna. Där kan man se utställningar med foton av olika slag, tagna av alla möjliga utställare.

– Bildkommunikation är så otroligt viktigt tycker jag och det vill jag uppmärksamma med det här, säger initiativtagaren Eva Lindblad som också är fotograf i grunden.

Allmänhetens bilder

Det här blir första gången Spegla fotografi & bild äger rum och Eva Lindblad hoppas att det blir ett årligt evenemang framöver. En baktanke som hon har med evenemanget är att det tas allt fler bilder i dag, men att man sällan funderar på innehållet i bilden eller hur dem påverkar oss.

Programmet pågår från förmiddag till eftermiddag eller kväll under fredag, lördag och söndag. På Gallerian Domino anordnas även Planket på Spegla där allmänheten får en möjlighet att visa upp sina egna bilder. Det händer under lördagen.

Eva Lindblad vill skapa en fotofest i Norrköping och jämför lite grann med fotomässan i Älvsjö som är mer tekniskt upplagd. Här vill hon ta ner det tekniska en aning och fokusera mer på bilderna.

Workshops

Förutom fotografier och utställningar i mängder så finns även en del föreläsningar och workshops i programmet. Bland annat kan man lära sig att bli en bättre fotograf och hur man hanterar manuella inställningar på sina kamera. Rätt teknik kan man även lära sig mer om på Peter Ericssons föreläsning om kreativ teknik.

Arbetets museum passar även på att dela ut sitt årliga Dokumentärfotopris under evenemanget. Tidigare år har det brukat gå till mycket namnkunniga fotografer.

– Det känns roligt att det blir en del av evenemanget och att priset får lite mer uppmärksamhet, säger Eva Lindblad.