• Tove Styrke återkommer på Bråvallafestivalen i sommar. Foto: Kajsa Nilsson
  • Linköpingsborna Nadja Mattsson och Karin Arding njöt av festivalen. Foto: Kajsa Nilsson
  • Folkert Koopmans är nöjd med första upplagan av Where’s the music. Foto: Tommy Pettersson

Ett steg närmare musikhuvudstad

Med Where’s the music i backspegeln riktas blicken mot sommarens stora händelse Bråvallafestivalen. FKP Scorpio storsatsar och vd:n Folkert Koopmans ser en framtid för sina festivaler i Norrköping, vilket går hand i hand med kommunens vision om att bli musikhuvudstad 2020. Where’s the music flöt på bra och det finns få problem som ska åtgärdas till nästa år.

– Både byggnaderna och staden har fungerat bra, jag ser en framtid för festivalen här i Norrköping. Man kan promenera överallt och behöver inte ta taxi. Vi kommer såklart analysera allt men jag har inte sett något större problem som jag vill ändra, säger han.

4 689 biljetter såldes till första upplagan av Where’s the music som förutom konsertbesökare lockades 410 delegater till konferenspunkterna där alla hade musiken i fokus. Konferensen rivstartade med punkten ”Municipal support for festivals, profitable or a loss?” med Stefan Papangelis från Upplev Norrköping och Lars Stjernkvist från politiska styret som representanter för Norrköping. Semintenariet drog en stor publik, inte minst bland lokala medier. På det stora hela kom man fram till att det är svårt att kostnadsberäkna alla effekter som en stor publik festival medför, både vad det gäller turism och den egna befolkningens upplevelse.

Musiken flödade

Runt om i innerstaden strömmade musiken och kvällstid uppenbarade sig ett myller av musikintresserade som förenades på små scener med oetablerade band och större scener med dans och allsång.

– Det här ger en möjlighet för yngre och oetablerade band att få spela. På Bråvallafestivalen kan vi inte ha okända band, men kanske kommer några av banden från Where’s the music så småningom spela på Bråvalla, säger Folkert Koopmans på den avslutande presskonferensen på festivalens sista dag.

Hans ord blev sanning redan ett par dagar efter att de sista tonerna ebbat ut i Industrilandskapet. FKP Scorpio offentliggör att publikfavoriterna Silvana Imam och Beatrice Eli fått en plats i spelschemat för sommarens festival. Likaså Tove Styrke som gjorde sin första spelning på tre år under Where’s the music.

Linköpingsborna Nadja Mattsson och Karin Arding är några av dem som passade på att se Beatrice Eli på Where’s the music.

– Hon har gjort en kometkarriär, jag upptäckte henne för bara några månader sedan, säger Karin Arding.