• Ägaren Tina Olsson och kocken Alex Hart i matsalen i Kanalmagasinet i Mem som tar 80 gäster. Här har det dukats för bröllop. Foto: Leif Larsson
  • Tina Olsson serverar kaffe med bulle och kaka. Till Kanalmagasinet i Men kommer ofta gäster cyklande de sex kilometrarna från Söderköping. Foto: Leif Larsson
  • Kocken Alex Hart skär upp fläskfilé till det bröllop som stundade. I år har antalet bröllop ökat från fyra till åtta på Kanalmagasinet. Foto: Leif Larsson

Ett magasin fullt av liv

I Kanalmagasinet i Mem svämmar det över av arrangemang i sommar. Allt från pirathelg, musikaftnar till avslutningen med oktoberfest och tabberas.

I fjol drev Tina Olsson och Jan Nielsen Kanalmagasinet i Mem, några kilometer från Söderköping, åt dåvarande ägarna. Från och med i år äger de verksamheten. Satsningen på kafé, restaurang och vandrarhem fortsätter. Kringarrangemangen blir dock fler.

– På pirathelgen blir det barnteater och lite tuffare saker för de vuxna med eldjonglörer, berättar Tina.

Från mitten av juli är det fem späckade fredagar med musikquiz, trubadurafton, irländsk pubafton samt country- och westernkväll. Till de båda sistnämnda uppträder lokala band från Söderköping, Bro´s och Ukebox. I matutbudet finns då shepherds pie ena gången och amerikansk barbeque-meny nästa.

För första gången har man öppet på Östgötadagarna i september och månaden därpå är det oktoberfest med tysk bompa-bompa-musik och mat som knödel och surkål.

– Efter oktoberfesten har vi tabberas då vi tömmer kylskåpen för säsongen och folket i byn bjuds in. Det var uppskattat förra året då många kom, berättar Alex Hart, verksamhetens kock.

Fler bröllop

Gästerna på Kanalmagasinet är av olika slag. En del kommer cyklande längs Göta Kanal och tar en fika eller äter lunch. Andra bor ett par dagar på vandrarhemmet och besöker aktiviteter i närområdet. Bröllop är ett annat inslag.

– Förra året hade vi fyra bröllop, i år blir det åtta. Vi kan ta emot 80 gäster i matsalen och har 30 bäddar i vandrarhemmet. Vi samarbetar med andra runtomkring om sovplatser. Bröllopen är i juli så att andra lördagar här är öppna för allmänheten.

Inga halvfabrikat

Alex Hart berättar att all mat görs från scratch, inga halvfabrikat. Man satsar lokalt med glass, kött, fisk och potatis från producenter i närheten.

– Vår specialitet är Baltzarburgaren. Det är en viltfärsburgare gjord på hjort, älg, vildsvin eller rådjur. Den är väldigt populär, säger Tina.

– Det är ett hemligt recept, inflikar Alex och berättar att krogens strömming också faller gästerna i smaken.

Att träffa glada människor, som är lediga eller på semester piggar upp vardagen för magasingänget. Att jobba i ett så anrikt hus är inte dumt det heller. Tina visar runt i de rustikt byggda lokalerna där de varsamt rustar upp. Bland annat isoleras väggar och tak och vandrarhemmet får nya dörrar.

– Huset invigdes i september 1832, samtidigt som Göta kanal var färdigbyggd. Kung Carl XIV Johan invigde kanalen och huset byggdes speciellt för invigningsfesten. Efter festen blev det ett sädesmagasin.

Och i dag är det en mysig mötesplats för den som vill äta, gifta sig eller bli underhållen.