• Mer än halva sitt liv har han ägnat på sjukhus. Just nu jobbar han på en bok om sitt liv. Foto: Max Elofsson
  • Egoni Grundström bor i centrala Norrköping. Från början kommer han ifrån Åsele i Norrland. Foto: Max Elofsson
  • Hemma på soffan. Livet har inte alltid varit en dans på rosor, men Egoni ser ändå positivt på framtiden. Foto: Max Elofsson
  • I Rådhuset har han jobbat när han var anställd på kommunen. Foto: Max Elofsson

Ett liv kantat av operationer

Egoni Grundström är kämpen som har tagit sig igenom mellan 30 till 40 operationer och ingrepp, drabbats av svåra sjukdomar och varit nära döden flera gånger. 1983 började problemen och sedan dess har han spenderat mer tid på sjukhus än i hemmet. Nu arbetar han även på en bok om sitt slitsamma liv.

Han är född och uppväxt i Åsele i Västerbottens län i norra delarna av Sverige. Där bodde han tills han har 16 år. Då flyttade han till Umeå för att börja gymnasiet, samtidigt spelade han ishockey på hög nivå i början av 60-talet.

Åseles hockeyklubb lämnade han efter gymnasietiden och 1967 flyttade ner till Stockholm. Han var på väg att skriva kontrakt med storklubben AIK men en knäskada satte stopp för det. Som hockeyspelare på den tiden gick det inte att försörja sig på enbart hockey, utan man behövde jobba med annat också. Därför började han på statliga Atomenergi som utvecklade kärnkraft. Han blev snabbt föreståndare för en prototypverkstad på företaget och det ledde sedan vidare till Nyköping och Studsvik. Till slut hamnade han i Norrköping för att jobba som lärare i teknik och fordonsteknik på Ebersteinska gymnasiet. Senare blev det att hantera skolfrågor på Norrköpings kommun, det innebar mycket resande eftersom de arbetsuppgifterna berörde hela Norden. I det här läget kände Egoni att allting var frid och fröjd, men 1983 skulle livet förändras markant.

– Jag hade ett extrajobb då och hade hand om en grundskoleklass. Och en dag när vi var ute på friluftsdag så kände han hur det bara small till i bröstet. Jag trodde att det var en hjärtinfarkt, sen bara tuppade jag av. Det gjorde så fruktansvärt ont, säger han.

Ingen vet

Det visade sig senare vara en hjärtsäcksinflammation som uppstod på grund av att han hade tränat under en förkylning. Inte långt senare hände samma sak igen och han lades in på Södersjukhuset i Stockholm. Vid ett tillfälle slogs den glatta muskulaturen ut och i stort sett ingenting i kroppen fungerade.

– Ingen visste vad det var och alla läkare ställde sig frågande. Det var otäckt!

Sedan dess har eländet hållit i sig och sjukhusvistelserna har avlöst varandra. Det har det varit så illa att han inte har kunnat äta. I vissa fall har hans hälsa varit i stor livsfara. Genom åren har han sett många lasarett såsom US i Linköping, Vrinnevisjukhuset, lasarettet i Örebro och Nyköping, Sahlgrenska, Karolinska och Södersjukhuset.

Stora förluster

I början av 2000-talet genomförde Egoni Grundström en operation som ledde till ännu värre krampkänning och muskulaturen slogs ut igen.

All motgång som han har drabbats av har lett till stora förluster i privatlivet. Strax innan den senaste operationen separerade Egoni och hans dåvarande fru just för att hon inte orkade med Egonis sjukdomar och dess följder. Egoni har också alltid varit väldigt envis och bestämt sig för att han ska ta sig igenom och gå stark ur situationen. Så trots alla operationer och sjukhusbesök så har han alltid jobbat, vilket inte gjorde hälsan bättre.

Förutom separationen så har han gått miste om många vänner som inte länge tycker det är någon idé att höra av sig längre, just för att hans sjukdomstillstånd i princip alltid håller honom borta från hans intressen.

Tickande bomb

2002 diagnostiserades en motorikrubbning i matstrupen och blodkärlen och han tvingades till operation på Sahlgrenska US i Göteborg. Alla nedsövningarna tycker han blev väldigt jobbigt med tiden och under de närmaste tre åren skulle han behöva vara med om det tio gånger.

2005 skedde en enormt jobbig operation enigt honom själv. Han tänkte då att han redan har gått igenom det värsta tänkbara, men det var ingenting mot vad han skulle få uppleva.

– Då låg jag inne på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Trots att vi gjorde operationen så fortsatte det på samma visa, och då tog de bort smådelar från nedre magmunnen och försökte få igång mig igen. De märkte också att mina blodkärl var påverkade och det gjorde dem fundersamma. Vävnaderna blev sköra och det mesta i kroppen sprack, säger han.

Mellan 2005 och 2010 blev det ytterligare 14 operationer och ingrepp.

I det här läget kan man tänka att det borde vända snart, men senare har det bara blivit värre enligt honom själv. Han förflyttades till Karolinska Institutet i Stockholm för ännu en operation eftersom han var så nära på att dö.

– Det kändes förjävligt att veta att det kan smälla till närsomhelst. Läkarna sa till mig att jag är som en tickande bomb och att operationen som jag skulle behöva göra har bara tre personer tidigare gjort. Jag är inte helt säkert men jag tror att av de som har genomfört det så är det bara jag som är vid liv, säger Egoni Grundström.

I slutet av 2011 påbörjades en mycket stor operation som ledde till att Egoni blev nedsövd i sex veckor, på grund av komplikationer i samband med operationen. I det här läget var han väldigt nära döden.

Positiv människa

Trots alla dessa motgångar så är Egoni väldigt samlad och ser positivt på livet. Varje dag han slipper tillbringa på sjukhuset är en vinst. Även om det mestadels har varit jobbigt så har det funnits ljusa perioder också. Vid ett tillfälle när han låg inlagd i ett halvår träffade han en kvinna som han i dag delar sitt liv med. Hon bor i Göteborg men det hindrar honom inte att besöka henne varannan vecka. Den dagliga dosen motion är också viktig.

– Det är tur att jag är en positiv människa, annars hade jag nog inte klarat av det, säger han.

Just nu jobbar han på en bok om hans smärtsamma liv, men det är oklart när den kommer ut.

I dag besöker han Vrinnevisjukhuset regelbundet för vissa kontroller. Senaste operationen skedde i maj tidigare i år och han vill också uttrycka ett stort tack till dem för all hjälp han har fått.

– Av alla sjukhus jag har legat på så är Vrinnevi det jag har behandlats absolut bäst på. Deras vårdpersonal är enastående, säger Egoni Grundström.

Egoni Grundström

Ålder: 69

Familj: Särbo i Göteborg

Bor: I Norrköping

Kommer ifrån: Åsele

Intressen: Sport, framför allt basket